Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Det känns verkligen som en dröm", säger 22-åriga Ida Johansson.

Ida får huvudroll hos Glada Hudik

Huvudroll i en av landets mest omtalade teatergrupper. Vid årsskiftet börjar Ida Johansson flygpendla till Glada Hudik.

Efter film och tv-dokumentär, Skansenuppträdande och reklamfilmer har medlemmarna i Glada Hudikteatern blivit både välkända och etablerade. I början av nästa år startar arbetet med gruppens nästa stora projekt – en nytolkning av Trollkarlen från Oz – med nyskriven musik av Salem al Fakir och med Ida Johansson från Mölndal i en av två huvudroller.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vilket energiknippe. En oerhört häftig tjej. Teater är verkligen hennes liv och vi behövde lite nytt blod, säger Glada Hudikteaterns grundare Pär Johansson, som tror att samarbetet kan få positiva effekter för såväl skådespelarna, andra funktionshindrade och normalstörda.

Ida Johansson kom i kontakt med Pär då gruppen spelade sin Elvisföreställning på Lorensbergsteatern. I somras togs hon ut som en av åtta, bland 42 personer sökande, till Glada Hudikteaterns sommarläger.

– Det var så roligt. Vi hade sånglektioner, dans och teater. Och så hade vi lite rast också. Jag älskar att sjunga själv och dansa. Min danslärare hängde inte med i alla mina rörelser.

Bilden av Mölndalstjejen etsade sig fast hos Pär Johansson och i förra veckan fick Idas ordinarie teatergrupp, Teater Buffé, besök. Inte enbart av Glada Hudiks ledare, utan också av det TV4-team som ska följa arbetet till turnépremiären våren 2014.

– Jag blev helt till mig när Pär berättade att de hade valt mig till rollen i Trollkarlen från Oz. Det känns verkligen som en dröm, säger Ida.

En dag i veckan övar hon med Teater Buffé på Teaterhuset i Mölndal och övriga arbetsdagar lagar och serverar hon mat och fika på Café Nian i Mölndals centrum.

– Tänk när jag kommer till kaféet efter att jag har varit på tv. Då kommer jag att få skriva autografer.

Vid årsskiftet kommer hon att pendla till Hudiksvall en vecka i månaden. Och på hemmaplan ska hon också få möjlighet att träna repliker, rörelser och sång.

– Glada Hudikteatern har gjort ett jättebra val. Jag är övertygad om att det är historiskt att en funktionshindrad person får flyga till jobbet i en helt annan del av Sverige, säger Teater Buffés ledare Linda Faith.