IFK Göteborgs Robin Söder och Giorgij Charaisjvili jublar efter 1–0 under söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och AFC Eskilstuna på Gamla Ullevi. Bild: Adam Ihse/TT

IFK Göteborg tog revansch mot Eskilstuna

IFK Göteborg är fortfarande obesegrat efter sommaruppehållet. AFC Eskilstuna besegrades med 1–0 inför 9 763 på Gamla Ullevi. Matchhjälte blev Robin Söder som nätade för andra matchen i rad.

Det var ett revanschsuget IFK Göteborg som kom till spel på Gamla Ullevi. De förlorade mot AFC Eskilstuna (1–3) i premiären och drabbades av ett snöpligt poängtapp i sista sekunden mot Falkenberg senast.

Och Göteborg gick ut och kontrollerade matchen från start. Eskilstuna pressades tillbaka. Göteborgs bollinnehav var massivt.

-Vi gjorde en av de bästa halvlekarna för säsongen, konstaterade Göteborgs assisterande tränare Ferran Sibilia, för dagen coach sedan Poya Asbaghi stängdes av efter bråk med domaren senast mot Falkenberg.

Men det dröjde till den 38:e minuten innan pressen gav utdelning.

-Det är ett jättefint mål. Nån typ av rörelse och övning som vi har tränat på. Inte det svåraste målet jag gjort i år, säger Robin Söder.

August Erlingmark spelade fram Giorgij Charaisjvili som skarvade inne i straffområdet. Söder hade bara att sätta bredsidan till och bollen gick in i öppet mål. Det var Söders fjärde mål för säsongen, det andra på två matcher.

Två gula och ett rött

När Eskilstunas Gustav Jarl kort därefter drog på sig sitt andra gula kort och därmed fick syna domare Fredriks Klittes röda var Eskilstunas uppförsbacke brant.

I andra halvlek fortsatte hemmalagets dominans. Ett decimerat Eskilstuna "parkerade bussen". Göteborg tilläts trilla boll på mittplan men sedan radade de orangeklädda Eskilstunaspelarna upp sig i dubbla led som var svåra att penetrera.

-Det kändes som det inte ville så mycket mer än att försvara i dag, säger Robin Söder.

IFK Göteborg talade före start om att de måste klara av att "stänga matcher". Närmast att dra igen dörren var August Erlingmark med en pärla uppe i krysset efter drygt 70 minuter. Men linjemannen vinkade av för offside. Och sen försökte Eskilstuna. Med knappt 20 minuter kvar bytte gästerna in sitt offensiva nyförvärv, Pavle Vagic, i hopp om att åstadkomma något framåt. Men något kvitteringsmål blev det aldrig.

-Vi gjorde ett sista försök i slutet på matchen. Vi försökte, men lyckades inte göra mål, suckar Eskilstunas tränare Nemanja Miljanović.

Första på fyra försök

Segern var IFK Göteborgs första någonsin mot Eskilstuna på fyra försök. Eskilstuna vann i premiären med 3–1 och 2017 tog Eskilstuna-laget fyra av sex poäng.

-Det känns skönt att vi inte behöver prata om något AFC-spöke längre, säger Robin Söder.