Frankrikes Julia Simon är VM-drottning med tre guld hittills.
Frankrikes Julia Simon är VM-drottning med tre guld hittills. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Ikonen varnar: "Snart lika illa som i längd"

Norska herrar och franska damer har tagit 13 av 15 medaljer hittills i skidskytte-VM. Dominansen är inte bra för sporten menar skidskytteikonen Ole Einar Bjørndalen och IBU-basen Olle Dahlin.
– Om några år kan det vara lika illa som i längd där det är katastrof, säger Bjørndalen inför damernas distanslopp över 15 km i kväll.

ANNONS

Den svenske ordföranden i Internationella skidskytteförbundet (IBU), Olle Dahlin, säger att en av skidskyttets styrkor brukar vara bredden, att många nationer tar sig upp på prispallen i världscupen och VM. Att bara Italien (damjaktstart) och Sverige (mixedstafett) har kunnat utmana Frankrike och Norge så här långt i VM i Nove Mesto är ett orosmoln.

– Att många nationer tar pallplatser ser vi som en av våra viktigare frågor. Det handlar om värdet på våra marknadsrättigheter, våra tv-rättigheter och för att sporten ska vara spännande, säger Dahlin.

Bjørndalen anser att IBU och skidskyttet skadats av fluorvallaförbudet som gäller från den här säsongen.

ANNONS

– Det är bara de stora nationerna som har möjligheter att ta fram bra material och fluorfri valla, säger den förre stjärnan och numera tv-experten.

"Mer målinriktat"

Han menar att IBU och nationerna bakom de allra största (Norge, Sverige, Tyskland och Frankrike) måste göra mer för att minska gapet.

– Om inte IBU tar tag i det här nu är det lika illa för oss som i längd om tre-fyra år. Där är det katastrof. Jag är extremt intresserad av längd, men tittar inte på det längre, säger norrmannen.

Dahlin säger att IBU gör väldigt mycket för att minska klyftorna.

– Vi har ett omfattande utvecklingsprogram där vi nu går in mer målinriktat mot nationerna genom att skräddarsy mentorprogram, säger Dahlin.

Dahlin tror framför allt på att bredda basen, att se till att länderna får fler aktiva, och tar som exempel Sverige där man gick från 500 till 2 000 på nio år.

– Och många kan lära av oss att hitta ett centrum som vi har i Östersund där vi samlar hela landslaget, säger han.

Lasergevär till rekrytering

IBU har också en tränarutbildning i flera steg, och genom förbundets utvecklingsprogram kan nationerna få lasergevär för att lättare kunna rekrytera ungdomar.

– I det programmet satsar vi nu en miljon euro, säger Dahlin.

ANNONS

Han håller med Bjørndalen om att fluorvallaförbudet gjort att de stora nationerna fått ett försprång.

– Den första säsongen är en utmaning. Men det går att lösa. Tekniköverföringen kommer att gå relativt snabbt. Vallatillverkarna är med i processerna och det sker utbyte mellan vallare över nationerna, säger han.

Ole Einar Bjørndalen är bekymrad över den norsk-franska dominansen i VM. Arkivbild.
Ole Einar Bjørndalen är bekymrad över den norsk-franska dominansen i VM. Arkivbild. Bild: Beate Oma Dahle/NTB/TT
Olle Dahlin berättar om Internationella skidskytteförbundets satsning på att bredda sporten.
Olle Dahlin berättar om Internationella skidskytteförbundets satsning på att bredda sporten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fakta: Fransk-norska dominansen i VM

Mixedstafett: 1) Frankrike, 2) Norge, 3) Sverige.

Damsprint: 1) Julia Simon, Frankrike, 2) Justine Braisaz-Bouchet, do, 3) Lou Jeanmonnot, do, 4) Sophie Chaveau, do.

Herrsprint: 1) Sturla Holm Lægreid, Norge, 2) Johannes Thingnes Bø, do, 3) Vetle Sjåstad Christiansen, do.

Damjaktstart: 1) Julia Simon, Frankrike, 2) Lisa Vittozzi, Italien, 3) Justine Braisaz-Bouchet, Frankrike, 4) Sophie Chauveau, do.

Herrjaktstart: 1) Johannes Thingnes Bø, Norge, 2) Sturla Holm Lægreid, do, 3) Vetle Sjåstad Christiansen, do, 4) Johannes Dale-Skjevstad, do, 5) Tarjei Bø, do.

Återstående lopp:

13/2: Distans, damer (17.10).

14/2: Distans, herrar (17.20).

15/2: Singelmixedstafett (18.00).

17/2: Stafett, damer (13.45), herrar (16.30).

18/2: Masstart, damer (14.15), herrar (16.30).

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS