Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ikonens uppmaning till Nils: ”Fira mycket och tjäna pengar”

Han missade när det hände den här gången, men Nils van der Poels mentor Wolfgang Pichler imponeras inte mindre av segern i Allround-VM bara för det.
Men han tror och hoppas att Trollhättestjärnan står fast vid sitt ord om att elitsatsningen är över efter den kommande helgen.
– Om han är smart så lägger han av nu, säger Pichler till SVT.

Bilderna från när den tidigare demontränaren i skidskytte, Wolfgang Pichler, såg sin skridskoadept Nils van der Poel vinna OS-guld på 5 000 meter i Peking har spridits friskt på sociala medier. Hemma i Tyskland såg Pichler loppet på sin tv och levde sig in som om det vore han själv som åkte för segern.

”Jaaaaa!! This is unbelievable”, utbrast Pichler i Discoverys inslag när van der Poel passerade mållinjen som OS-guldmedaljör.

LÄS MER: Allt han rör vid blir till guld

När Nils van der Poel säkrade guldet i Allround-VM i helgen gjorde Wolfgang Pichler annat och fick därför segerbeskedet från SVT:s reporter. Men glädjen var där ändå.

– Jag såg bara hans 1 500 meterslopp, och då tänkte jag ”Det kommer att bli svårt!” Men att han vann, det är helt otroligt, säger Wolfgang Pichler till SVT.

”Viktigt att få svenskarna att förstå”

Nils van der Poel gick inför mästerskapet i Hamar ut och offentliggjorde att hans elitsatsning som skridskoåkare tar slut efter den här säsongen. En säsong som när VM nu är avslutat bara har världscupfinalen i Heerenvenn återstående.

LÄS MER: Nils van der Poel avslutar sin elitsatsning efter säsongen

Superstjärnan från Trollhättans makalösa år får alltså sätta punkt för karriären på högsta nivå.

Det har visserligen spekulerats från både Nils själv och även hans omgivning om att en comeback kanske inte ska uteslutas totalt, men hans mentor Wolfgang Pichler tycker gott att Nils van der Poel kan andas ut och göra annat framöver.

LÄS MER: Forskaren efter testerna på Nils van der Poel: ”Väldigt fascinerande”

– Om han är smart så lägger han av nu. Han har gjort ett så pass bra jobb nu och har tränat så hårt. Och för mig är det väldigt viktigt att få svenskarna att förstå, att om du vill något så kan man göra det. Och han visade det. Han har visat för alla unga personer att om man tränar hårt så kan man klara allt, säger Pichler.

”Ta det lugnt”

På SVT:s fråga om vad Wolfgang Pichler tror att Nils van der Poel kommer att göra framöver så svarar han:

– Jag tror att han kommer att göra många galna saker. Paraglidning och allt sånt. Han ska ha roligt, och om två år kanske han känner att livet utan skridskor inte är så bra och kommer tillbaka med energi att gör det jättebra igen. Men nu tycker jag att han ska ta det lugnt, ha roligt, fira mycket och tjäna pengar.