Innebandyspelaren Anna Wijk kan få en riktig drömsäsong innan hon avslutar karriären. Arkivbild.
Innebandyspelaren Anna Wijk kan få en riktig drömsäsong innan hon avslutar karriären. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Innebandystjärnan kan ta rekordet i helgen

Anna Wijk är två målpassningar – eller två mål – från att bli Sveriges mesta poänggörare någonsin i damernas högstaliga i innebandy. Men det är inte poängen som räknas för Kais Mora-centern.
– Det är ärofyllt att ta ett rekord, men laget ska vinna i första hand, säger hon.

ANNONS

Rekord, SM-guld och VM-guld. Så ser poängdrottningen Anna Wijks önskelista ut inför hennes sista innebandysäsong.

– Det hade varit en drömavslutning, säger hon.

Den som säger att Wijk är världens bästa innebandyspelare har god grund för sitt påstående. 28-åringens meritlista, som innehåller bland annat fem VM-guld, ett SM-guld och 100 landskamper med Sverige, kan i helgen dessutom utökas med att hon tar det totala poängrekordet genom tiderna i damernas SSL.

Inga egna poängkrav

Anna Wijk har inför söndagens seriematch mot Karlstad 884 poäng med sig från sin spelarkarriär i ligan. En ynka poäng färre än rekordet på 885 poäng som innehas av Emelie Lindström.

ANNONS

– Jag ser det som en vanlig match, men det hade varit skönt att ta två poäng så att vi kan släppa det sedan, säger hon med ett skratt.

Att slå det totala poängrekordet fanns aldrig med på att göra-listan.

– Det är klart att jag vill prestera bra i alla matcher och därmed göra poäng, men det är inget krav jag ställer på mig själv. Laget ska vinna i första hand, säger hon.

Anna Wijk medger dock att det är speciellt att utmana idolen Emelie Lindström om rekordet.

– Hon har alltid varit min förebild och är enligt mig den bästa spelaren. Det var riktigt häftigt att få spela VM tillsammans med henne 2009. Att slå henne känns ärofyllt, och stort.

Av de 884 poäng som Wijk samlat på sig finns det några som är lite mer avgörande än andra.

– Första matchen mot Iksu den här säsongen var det ingen som trodde att vi skulle slå dem, men det gjorde vi. Det är extra skönt att få göra lite poäng mot topplagen, säger hon.

Minns första poängen

Den första poängen hon minns att hon gjorde i SSL var när hon spelade med Iksu 2008–2009.

– Vi spelade borta mot Övik, tror jag. Jag fick till en assist genom frislag från hörnet. Då var jag ung, lovande och glad att få chansen att ta en plats i laget. I dag är det en annan grej, nu ska jag leda mer och visa vägen, säger Anna Wijk.

ANNONS

2015 blev det ett SM-guld med Kais Mora. Ett guld som Wijk mest av allt vill upprepa den här säsongen.

– Vi har fått en bra start på säsongen, vi kan vinna. Finalförlusten i våras sved ordentligt, men gjorde att jag ville ge det en chans till. Jag har aldrig varit i bättre form än nu och jag har fortfarande mer att ge.

Men innan dess hoppas hon få vara med och skörda sitt sjätte VM-guld i schweiziska Neuchatel den 7–15 december.

– Vi tror stenhårt på guldet, men kommer att få jobba för det.

Hilda Djupenström/TT

Kais Moras Anna Wijk slår troligtvis det totala poängrekordet i damernas SSL:s i matchen mot Karlstad på söndag. Arkivbild.
Kais Moras Anna Wijk slår troligtvis det totala poängrekordet i damernas SSL:s i matchen mot Karlstad på söndag. Arkivbild. Bild: Ulf Palm / TT

Anna Wijk, född 1991, är en innebandyspelare som spelar för Kais Mora.

Hon är född i Sandviken och bor nu i Mora, men flyttar till Stockholm i vår.

Anna Wijk har flera gånger utsetts till världens bästa innebandyspelare av Innebandymagasinet. Med landslaget, där hon blev lagkapten 2017, har hon tagit fem VM-guld.

Hon inledde innebandykarriären i IK Alba, men har även spelat i Gävle GIK, RIG Umeå IBF, och Iksu fram till 2010 när hon gick över till Kais Mora där hon varit sedan dess.

Den pågående säsongen blir hennes sista, säger hon, med ett efterföljande "men man ska aldrig säga aldrig".

ANNONS