Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irans landslag sjöng med i nationalsången inför avspark i VM-matchen mot Wales.
Irans landslag sjöng med i nationalsången inför avspark i VM-matchen mot Wales. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Irans vändning – sjöng nationalsången i VM

Irans spelare sjöng med i nationalsången inför matchen, mot Wales, i fotbolls-VM i Qatar. Samtidigt var det oroligt utanför arenan. Regimtrogna supportrar attackerade andra Iransupportrar före avspark.
– Vi kämpar för folket och vi försöker göra dem lyckliga, säger Morteza Pouraliganji enligt AFP.

Att Iran sjöng nationalsången är en helomvändning. Detta efter att spelarna stod tysta under nationalsången inför premiären mot England, en protest mot hur Iran slagit tillbaka med våld mot de regimkritiska protesterna i landet.

Texten i Irans nationalsång hyllar regimen och revolutionen 1979, då bland annat kvinnors rättigheter inskränktes kraftigt.

Medan landslaget sjöng med i nationalsången reagerade många av lagets supportrar på läktaren med att bryta ihop i tårar.

– Det är uppenbart att matchen har blivit väldigt politiserad den här veckan. Du kan se människor från samma land som hatar varandra, säger Mustafa, en 40-årig Iran-supporter till nyhetsbyrån AP.

– Jag är inte här för att slåss med någon, men folk har attackerat mig och kallat mig terrorist. Allt jag är här för att säga är att fotboll inte spelar någon roll om folk dödas på gatorna, säger Maryam, 35, till nyhetsbyrån.

Irans anfallare Mehdi Taremi sade under torsdagen att hans lag inte är "under press" från den iranska regimen.

– Jag gillar inte att prata om politiska frågor, men vi är inte under någon press, sade Taremi, enligt flera medier, på presskonferensen inför Wales-matchen.

Något hans lagkamrat Rouzbeh Cheshmi inte håller med, enligt AFP. Han menar att laget har varit under "orättvis press" i Qatar.

– Om pressen (vi är under) var fotbollsrelaterad, då skulle det vara acceptabelt, men om våra spelare är orättvist pressade, skulle det inte vara rätt. Den här gången hände vissa saker med spelarna som inte var rättvisa, säger han.

Iran besegrade Wales med 2–0.

Attackerade andra Iransupportrar

Inför fredagens match attackerade regimtrogna fotbollssupportrar andra Iransupportrar utanför arenan, bland annat genom att ta deras banderoller, skrika förolämpningar och filma dem med sina mobiltelefoner.

Därtill ska en del fans ha sagt att arenans säkerhetspersonal har konfiskerat föremål med budskap som stödjer proteströrelsen i Iran. Det skriver nyhetsbyrån AP.

Det ska även ha skanderats "Den islamiska republiken Iran" riktat mot kvinnor som gav intervjuer om protesterna till utländska medier utanför arenan.

21-åriga Vanya, som bor i Qatar, säger till AP att hon var livrädd för att åka tillbaka till Iran efter vad hon upplevde utanför stadion.

– Jag är genuint rädd för min säkerhet här, säger hon.

Protesterna i Iran

Irans säkerhetsstyrkor har slagit tillbaka med våld mot de landsomfattande protesterna som inleddes i september efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar. Flera hundra människor har, enligt de organisationer som följer protesterna i Iran, dödats under protesterna. Tiotusentals uppges ha gripits.

Den iranska fotbollsspelaren Voria Ghafouri, med 28 A-landskamper för Iran, uppges ha gripits efter att ha yttrat kritik mot regimen. Det rapporterade flera medier på torsdagen.

En iransk supporter håller upp en flagga med den iranska proteströrelsens slagord på läktaren.
En iransk supporter håller upp en flagga med den iranska proteströrelsens slagord på läktaren. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT
En kvinna håller upp en tröja till minne av 22-åriga Mahsa Zhina Amini.
En kvinna håller upp en tröja till minne av 22-åriga Mahsa Zhina Amini. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Fakta: Protesterna i Iran

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser.

Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Hundratals har dödats och tusentals har gripits. Flera av de gripna riskerar att dömas till döden för sin medverkan i protesterna.