Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Förre Cobrasspelaren Tomas Mitell guldtränare i Färjestad

En ung Tomas Mitell var med och spelade upp Tvåstad Cobras i division 1 i ishockey.
20 år senare är han guldtränare i Färjestad BK, klubbens tionde SM-guld, efter att FBK vunnit den sjunde och avgörande SM-finalen mot Luleå med 3-0.

Tvåstad Cobras var den korta sammanslagningen (2002-2004) mellan Vänersborgs HC och Trollhättans HC som på sätt och vis nu fått nytt liv tack vare Tomas Mitells tränarframgångar i Färjestad.

Han fick ta över klubben i februari när Johan Pennerborn fick sparken, och nu har Mitell tagit Färjestad till klubbens tionde SM-guld.

Patrik Duretic, tidigare klubbchef under många år i VHC, var lagkamrat med Mitell under hans enda säsong i Cobras och mycket överraskad när uppgifterna kom om att Mariestadsgrabben var på väg att ta över Färjestad.

– Det kunde jag aldrig tro, han visade inga sådana egenskaper då, har Duretic tidigare sagt till TTELA-sporten.

Tränarkarriären gick via rollen som assisterande tränare i VIK Hockey och Mora, fortsatte som huvudtränare i AIK innan han återförenades med Jeremy Colliton i klassiska Chicago Black Hawks i NHL.

Där fick han (och Colliton) sparken i november förra året, men han behövde således inte gå arbetslös särskilt länge.

– Det var det här som var drömmen, men det var mycket jobb som skulle göras. Alla grabbar och hela organisationen har steppat upp otroligt bra. Fansen har slutit upp, det är grymt häftigt. Det är inte ofta man får vara med och vinna, så det är bara att njuta. Jag är en liten del, det är många andra som gör lika mycket som mig. Vi har gjort det tillsammans, sa Tomas Mitell.

LÄS OCKSÅ: Cobrasspelaren pekas ut som ny SHL-tränare