Brendan Connolly på väg upp på benen igen efter att ha åkt in i Viktor Fasth.
Brendan Connolly på väg upp på benen igen efter att ha åkt in i Viktor Fasth. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Fasth åter vinnare i Tre Kronor

Sverige kunde till slut besegra Storbritannien med 4–1. Men det var britterna som tog ledningen efter en minst sagt märklig situation där Viktor Fasth och Rickard Rakell hamnade i huvudfokus.

ANNONS

Tre Kronor har haft det kämpigt såhär långt i hockey-VM. Inför mötet med Storbritannien på fredagen hade Sverige endast vunnit en av de fyra inledande matcherna.

Därför var laget piskat att vinna mot Storbritannien för att hålla slutspelsdrömmen vid liv. I ödesmatchen fick Viktor Fasth åter förtroendet mellan stolparna. Den VHC-fostrade burväktaren stod i öppningsmatchen mot Danmark där svenskarna till slut föll med uddamålet (4–3).

Fasth skulle dock komma att få en mardrömsstart. Drygt sju minuter in i den första perioden bröt VM:s skyttekung såhär långt, Liam Kirk, in på högerkanten. I mitten kom Brendan Connolly i en duell med Rickard Rakell. Båda gick omkull och britten gled rätt in Viktor Fasth som åkte in i målburen tillsammans med både pucken och Brendan Connolly.

ANNONS

Efter en lång överläggning hos domarna, och efter att målet videogranskats, så godkändes det till slut – till allas förvåning.

– Det här är livsfarligt, att komma in med skridskorna före. Visst, det går fort där ute men jag tycker ändå att den brittiska spelaren har tid att stanna eller åtminstone undvika en kollision med Viktor Fasth. Det ser nästan ut som att han vill åka in i honom, sade Kim Martin Hansson i SVT:s studio efter händelsen.

Enligt SVT-kommentatorn Chris Härenstam ska även domaransvarig på Svenska ishockeyförbundet, Joel Hansson, ställt sig frågande till det godkända målet i ett sms: ”Det där ska inte kunna bli mål. Jag hittar inget i regelboken som kan få det godkänt”

Viktor Fasth och hans Tre Kronor lyckades dock reda ut stormen och vända matchen. Till slut vann svenskarna med 4–1.

Sverige behöver fortfarande vinna sina två återstående matcher i gruppspelet (Slovakien och det ryska förbundslaget) för att nå slutspel.

ANNONS