Fick diagnosen ADHD – kan äntligen njuta av ishockeyn

Han SHL-debuterade för Rögle BK redan som 18-åring efter att ha öst in poäng i sina juniorlag. Samtidigt gick Tony Pappila en kamp med sig själv som gjorde livet tuffare än det borde varit, både på och utanför isen.
Det var någonting som inte stämde.
– Det är inte normalt att tankar och känslor svajar så mycket som det gjorde för mig, säger Pappila.

ANNONS
|

På fredagskvällen skulle säsongen ha fortsatt för Vänersborgs HC, men nu har verksamheten pausats fram till tisdag på grund av positiva covidtester.

Laget lyckades, trots lite större möda än väntat, placera sig topp tre i serien under hösten och får nu fortsätta med spel i AllTvåan.

En stor anledning till det heter Tony Pappila. Den spelskicklige forwarden har snittat mer än en poäng per match så här långt och varit ett av lagets vassaste offensiva vapen.

Det var dock i absolut sista stund som han valde att inte pausa sin ishockeykarriär och det blev därför bara tre träningar med VHC innan säsongspremiären. Förklaringen är ganska enkel.

ANNONS

Sedan tre veckor tillbaka blev han pappa för andra gången och den äldre sonen, Charlie, som hunnit bli 13 månader gammal har nu fått en lillebror. Livspusslet blev tufft att få ihop, men Pappila känner idag att han tog rätt beslut när han fortsatte spela.

Spelar utan sömn

– Ja, det tycker jag absolut. Jag får ut mycket glädje av att spela ishockey och framför allt i Vänersborg. Jag trivs bra. Det är inte alltid helt lätt att få ihop det när man har två barn och har haft en gravid fruga där hemma. Ibland blir man sen till saker och får inte ihop det, men det finns en förståelse för det, säger Tony Pappila och fortsätter:

– Det är ju en upplevelse att spela hockey utan sömn på nätterna också, men det funkar. Vissa matcher har frugan legat på sjukan med problem med magen så det är inte helt lätt alltid. Men det är skönt att graviditeten är över nu så vi bara kan fokusera framåt både hemma och med hockeyn, säger han.

Att bli förälder är dock inte den enda stora livsförändring som Tony Pappila genomgått den senaste tiden. Han kom till Vänersborgs HC till den föregående säsongen och det var i samma veva som allting skulle bli annorlunda för honom.

ANNONS

Äntligen hade han fått det hjälpmedel som han innerst inne vetat att han behövt i hela sitt liv.

***

Tony Pappila gjorde tidigt tydligt att han ville nå långt med sin ishockey. Den Kungälvsfostrade killen drog till Rögle BK:s organisation år 2014 (född -97) och efter att ha skottat in poäng i klubbens juniorlag kom SHL-debuten redan säsongen därpå.

Därefter har karriären dock gått till både höger och till vänster.

Han har fått göra ytterligare en SHL-match som kom i Malmö Redhawks tröja, men främst har det blivit spel i HockeyAllsvenskan och HockeyEttan i olika klubbar. Vissa perioder har Tony Pappila visat vilka oerhört fina kvalitéer han besitter som ishockeyspelare och allting har stämt. Andra perioder har det gått betydligt tyngre.

Och ännu tyngre än det kunde gå på isen kunde han ha med sig själv.

”Bästa beslut jag tagit”

Efter den HockeyAllsvenska säsongen med Kristianstad 2019/20 (3+7 på 38 matcher) fick det räcka. Tony Pappila pratade med sin mamma och tog beslutet.

– Jag minns inte exakt när det var, men jag sa till morsan att nu vill jag verkligen göra en ordentlig utredning för att få hjälp. Jag kände att det jag tänker är inte normalt. Det är inte normalt att man är så stressad och att tankar och känslor svajar så mycket som det gjorde för mig. Det kunde jag märka av med hockeyn också. Ena dagen kom man till hallen och allting var bra. Nästa dag kom man dit och var helt låg utan att någonting ens hade hänt, och då går det ju åt helvete, säger Pappila.

ANNONS

Tony Pappila fick göra utredningen och det blev ingen längre process innan det kunde slås fast att han har diagnosen ADHD.

Beskedet var väldigt långt i från någon överraskning för honom.

– Det har varit ganska solklart inombords hela livet. Det har det varit för mina föräldrar också, men man har aldrig riktigt tagit tag i det. Man har bara hört att man var en stökig unge i skolan liksom, säger han.

Men trots att beskedet var väntat beskriver han valet att göra utredningen på ett väldigt talande sätt:

– Det är det bästa beslutet jag tagit.

***

Pappila lämnade Kristianstad och skrev på för Vänersborgs HC i HockeyTvåan. I samma veva fick han för första gången medicin för sin ADHD och märkte omedelbar skillnad. Det var alltså inte bara hans kvalitéer som spelare som gjorde att succén i VHC inte lät vänta en dag.

– Jag tror verkligen att medicinerna är en del i att jag kan njuta av hockeyn lite mer nu utan att känna sådan press hela tiden. Man behöver inte sträva efter att göra tre poäng varje match utan man kan vara nöjd med att man kan ha gjort en bra match, säger Pappila.

Hur var det innan?

ANNONS

– Innan behövde jag göra en bra match, vi var tvungna att vinna med laget och jag skulle göra poäng. Det blev så mycket intryck som man inte kunde påverka själv riktigt.

Han fortsätter:

– Jag är en människa som tänker mycket och det är jag fortfarande, men medicinerna gör att jag kan tänka rätt tankar och i rätt banor. Det underlättar ganska mycket. Innan kunde det vara att man gjort en dålig match och sedan följde det med en i flera veckor efteråt. Det är ju inte som att matcherna du spelar under tiden blir bättre när du ska fokusera på någonting som redan har varit. Vi alla spelar hockey för att det är roligt och då kanske man ska fokusera på att ha kul snarare än att ta sig vidare i karriären. Har man kul så tar man sig vidare för då kommer man vara en bättre hockeyspelare, säger Pappila.

”Vara i nuet och njuta”

Han berättar också att han direkt märker skillnad de dagar han glömmer att ta sin medicin direkt på morgonen. Han beskriver det som att den ”gamla versionen av honom själv kommer tillbaka”.

– Det låter kanske sjukt att ett piller ska göra om en som människa, men det är kanske inte vad det handlar om heller. Det är mer att man får ett lugn i kroppen.

ANNONS

Har din syn på ishockeyn förändrats?

– Jag tycker det är roligare med hockey nu. Jag sätter inte så hög press på mig själv längre och det har jag alltid gjort tidigare. Då skulle jag ta mig fram fort. Synen på hockey är egentligen inte så annorlunda, men jag tar det lite lättare nu. Jag spelar för att hockey är roligt. Sedan är det klart att jag spelar för att utvecklas och kanske ta mig vidare, men det vet man aldrig. Jag försöker bara vara mer i nuet och njuta av det, säger Pappila.

Och njuter av ishockeyn, det gör han i Vänersborg. Trots att han kom sent in i försäsongen, har fått byta kedjekamrater ute på isen, fått mål bortdömda och känt att han ”missat lägen han borde ha satt” så har det blivit 23 poäng på 20 matcher för Tony Pappila. Nu vill han fortsätta växla upp i AllTvåan och förhoppningsvis hjälpa sitt lag till HockeyEttan.

Men oavsett hur den resan slutar så vet han var han vill fortsätta.

– Jag spelar i Vänersborg oavsett, men målet är självklart att vi ska ta oss upp. Sedan får det bära eller brista. Vi har en plan och vi ska gå för det, säger Tony Pappila.

ANNONS

ADHD

Det här är diagnosen ADHD:

ADHD är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Den påverkar din förmåga att koncentrera dig, styra och kontrollera ditt beteende. Den kan också påverka hur aktiv eller intensiv du är som person.

ADHD har ingenting med intelligens att göra, utan med hur hjärnan och nervsystemet fungerar.

Svårigheterna brukar uppstå i vissa situationer eller miljöer. Du kan till exempel ha svårt att fokusera och behålla din uppmärksamhet på det du ska göra om det är stökigt eller rörigt omkring dig, eller om uppgiften inte känns motiverande för dig.

Att ha ADHD innebär inte att du är sjuk, utan att du fungerar på ett annorlunda sätt än vad som oftast förväntas i samhället. Du kan till exempel ha svårt att sitta still länge, lyssna på långa föredrag eller komma igång med en uppgift.

Att känna att du ibland inte fungerar eller presterar som andra kan påverka din självkänsla negativt, och påverka ditt känsloliv och din psykiska hälsa.

Källa: 1177 vårdguiden.

ANNONS