Fostrades i Trollhättan – nu har sonen NHL-debuterat

Linus Fagemo växte upp och inledde sin hockeykarriär i Trollhättan innan han så småningom hamnade i både SHL (dåvarande elitserien) och Tre Kronor. Nu har sonen Samuel Fagemo, 21, fått göra sin NHL-debut för Los Angeles Kings – och tokhyllades efteråt.

ANNONS

Det var i Trollhättans HC som Linus Fagemo inledde sin ishockeykarriär. Han skulle dock röra sig till Västra Frölundas organisation i förhållandevis tidig ålder och hade sedan ett antal fina säsonger där det bland annat blev totalt elva år i elitserien (som idag heter SHL) där han representerade Frölunda, Timrå, Luleå och Malmö.

Han avslutade sedan sin aktiva spelarkarriär 2011/12 efter att ha gjort en säsong i allsvenskan för Borås. Innan dess hade han också hunnit med att göra två matcher för Tre Kronor och ett större antal i juniorlandslaget.

Nu är det dock en annan Fagemo som gör succé på isen.

ANNONS

Linus son, Samuel Fagemo, plockades efter två fina säsonger i Frölunda över till NHL-klubben Los Angeles Kings organisation 2020/21. Kings som draftade Fagemo 2019 har dock låtit honom husera i farmarlaget Ontario och även skickat honom på en utlåning tillbaka till Sverige.

Men under natten mot fredagen så hände det äntligen.

”Han spelade fantastiskt”

När Los Angeles Kings besegrade Pittsburgh Penguins med 6–2 fick Samuel Fagemo göra sin efterlängtade NHL-debut. Han spelade totalt 11 minuter och 54 sekunder och noterades även för ett skott på mål.

– Det var en så härlig känsla. Det var en dröm som blev sann, en stor dag för mig och min familj. Det var bara så kul, sa Fagemo till media efter debuten.

Samuel Fagemo under sin första NHL-match i karriären.
Samuel Fagemo under sin första NHL-match i karriären. Bild: JAYNE KAMIN-ONCEA

Han fick också rejält med beröm av Kings head coach Todd McLellan efter sin debut.

– Jag tyckte att han spelade fantastiskt. Han vaknade på morgon och tränade med Reign (farmarlaget Ontario), hade ingen tid att tänka på sin första kväll (i NHL), och gjorde en fantastisk match. En del goda målmöjligheter, ansvarstagande över hela isen, bra kväll för honom, säger Todd McLellan.

Samuel Fagemo har sedan tidigare ett SM-guld och två CHL-titlar med Frölunda.

ANNONS