Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Grästorps IK på väg mot allettan

Grästorps IK sänkte budgeten – och blev ett bättre lag. Nu är ishockeyklubben nära allettan

Grästorps IK gör sin åttonde säsong i ishockeyns division 1. Det tidigare bottenlaget har plötsligt blivit en motståndare att räkna med. Går resultaten rätt väg är GIK ett lag i allettan efter jul. Men vad är det som ligger bakom framgången? TTELA åkte 25 minuter österut för att söka svaret. Och vi fann en förening där engagemang, gemenskap och trivsel är ledord.

Grästorp ligger omkring 30 minuter från Trollhättan, Vänersborg och Lidköping. Och en timme från Göteborg. Här bor bara 3 000 personer (det dubbla om man räknar in alla invånare i kommunen) och nästan alla ”känner varandra”.
– Det finns ett starkt gemensamt engagemang här i Grästorp. Alla drar åt samma håll och det är en viktig del till att vi lyckats så bra, säger Joakim Eriksson.

Han tog över som styrelseordförande i Grästorps IK våren 2016. Föreningen skulle göra en nystart med en helt ny styrelse efter några tunga år, både ekonomiskt och sportsligt.
– Vi startade någonting som hette hjärtetråden förra året. Det är en strategi som ska genomsyra all verksamhet i föreningen, från skridskoskolan och hela vägen upp till veteranlaget. Alla ska trivas i föreningen och då kände jag att jag ville vara med och göra en insats för att få föreningen att bli välmående igen.

I nystarten ingick även att bli mer professionell, men också att sänka budgeten för A-laget till den här säsongen.
Resultatet blev paradoxalt nog ett bättre A-lag.
– Killarna spelar för varandra och har levererat bättre än tidigare år. Det kan tyckas lite konstigt, men så är det, säger Joakim Eriksson.
Han själv flyttade till Grästorp med sin familj för 15 år sedan. Han är travtränare och kusk vid sidan om engagemanget i ishockeyklubben.
– Vi flyttade hit från Nyland utanför Kramfors när jag var omkring 20 år. Jag följde med mina föräldrar och sedan dess har jag blivit kvar här.
Joakim Eriksson är inte ensam om att bo i Grästorp och vara engagerad i hockeyklubben. Faktum är att alla spelare i A-laget bor i Grästorp.

– Vi försöker göra så att alla trivs här. Vi hjälper bland annat till med att ordna jobb och bostad för de killar som väljer att komma till laget och vi bjuder på middag första dagen de är här, säger Joakim Eriksson.
I A-laget finns en grundstomme på sju-åtta spelare kvar sedan förra säsongen, lika många är egna produkter som i år tagit klivet upp från juniorlaget.
Den sista tredjedelen av spelare i A-laget är nya i klubben. Pontus Wikström kommer från Skellefteå, Christian Rudolfi från Brynäs och Linus Tjullander från Färjestad. Alla tre är yngre killar som förra säsongen spelade J20-elit med sina respektive klubbar.

– Men när de inte tog en plats i sina A-lag får de en chans att utvecklas här i stället, säger Peter Johansson, som tidigare tränat ungdomslag och juniorlag i föreningen, men som nu är engagerad i sportsektionen sedan ett knappt år tillbaka.
Michail Lukac, ursprungligen från Slovakien och tidigare i Örebro, Lukas Kruzen, en import från Tjeckien och Nikita Davydov, målvakt från högsta ryska ligan, KHL är andra nyförvärv.
Carl-Johan Svensson, egen produkt som spelat i Troja/Ljungby de senaste åren, har återvänt.

– Det är en perfekt mix av spelare i A-laget. Det är precis så här vi vill att det ska vara, säger Peter Johansson.
Och Grästorp ÄR en hockeyort, understryker Joakim Eriksson.
– Det är väldigt många som brinner för laget. Den här säsongen har vi till exempel ökat vårt publiksnitt ganska rejält, från runt 280 personer förra året till 420 i år. Som mest har vi haft 621 åskådare den här säsongen. Vi har också många sponsorer av olika slag och i olika varianter, såväl stora som små.

Linus Ljung är 22 år och assisterande lagkapten. Han kommer från Malmö och gör sin tredje säsong i klubben.
– Vi hade ett bra lag i fjol också, men fick det inte att stämma då utan åkte på 14 uddamålsförluster. I år känns det som om alla drar åt samma håll. Man har köpt den roll man har i laget och alla gör sitt jobb, säger Linus som en förklaring till GIK:s lyft.
En annan förklaring är det ökade publikintresset.

– Det är klart att det är mycket roligare att spela inför 400-500 åskådare och ha en engagerad publik och hejaklack. Det känns nästan fullsatt, även fastän hallen tar 1 000 åskådare.
När Linus Ljung inte spelar hockey jobbar han på en skola i samhället. Han är resurslärare och trivs ypperligt.

– Alla som spelar i A-laget har jobb. Det gör det möjligt att samtidigt kunna satsa på hockeyn. Vi tränar fem dagar i veckan, ibland två pass om dagen. Plus att vi spelar en eller två matcher varje vecka. Sedan brukar vi träffas ibland utanför hockeyn också.
Att Sergej Joukov, tidigare tränare i KHL, kommit tillbaka som tränare i GIK gör också sitt till, menar Linus Ljung.

– Han har en syn som funkar himla bra för laget. Grundspelet är stabilitet i defensiven och mycket skridskoåkning. Vi ska vara skridskostarkare än de andra lagen i serien och det känns som att när vi kommer till den 3:e perioden i en match så är det ofta vi som är det starkare laget.

Vad skulle det betyda om Grästorps IK tog en plats i allettan?
– Det skulle betyda väldigt mycket för alla i Grästorp. Dels för laget, dels för samhället. Vi skulle komma på kartan på ett helt annat sätt. Många yngre killar i laget drömmer om spel i allsvenskan, och det skulle därför betyda mycket att få spela i allettan.

Att Grästorps IK blivit en mer professionell förening märks inte minst på mediebevakningen. Tre killar jobbar ideellt inom GIKTV med att filma varje match A-laget spelar, såväl hemmamatcher som bortamatcher. Klubben fick killarnas engagemang tack vare kontakter som Joakim Eriksson har. Den som vill kan köpa en livesändning och via webben följa Grästorps IK:s framfart i hockeyrinken.
– Det är ett komplement till att se matcherna på plats i arenan och ger oss samtidigt en liten extraslant i intäkt, säger Peter Johansson.

I kväll, onsdag, är det bortamatch mot topplaget Lindlöven. En nyckelmatch i kampen om den sista platsen till allettan. GIK ligger just nu – med tre matcher kvar av grundserien – sjua i tabellen. Men laget är bara två poäng från femteplatsen som ger en plats i allettan.
– Det vore roligt om vi nådde all-ettan. GIK har aldrig varit på den nivån tidigare och skulle vi lyckas är det en bragd av hela samhället. Det skulle verkligen vara hur stort som helst, säger Peter Johansson och får något drömskt i blicken.

Fotnot: Grästorps IK avslutar grundserien med matcher mot de två bottenlagen. På söndag är det hemmamatch mot Åker/Strängnäs. På onsdag, om en vecka, avslutas grundserien med bortamatch mot tabelljumbon Surahammar. Senast då vet vi om Grästorp har ett lag i allettan efter jul.