När isen sprack fick vaktmästarna i Brätte Ishall plötsligt huvudrollen i seriepremiären mellan VHC och Kungälv. Nästan två timmar försenad kunde matchen slutföras, den slutade 3-1 till Vänersborg.

Lååång VHC-premiär

7.56 in på tredje perioden sprack isen i Brätte Ishall, och nästan två timmar för­senad kunde premiären mellan ­Vänersborgs HC och Kungälv färdigspelas. Hur det gick? 3-1 till VHC.

|

Jan Byhlin har varit ishockey­domare i 27 år, men aldrig tidigare råkat ut för det som nu inträffade i Brätte Ishall. – Jag har varit med om att isen inte varit okej vid matchstart, men inte att den som nu gått sönder ­under en pågående match. Men det var precis vad som inträffade 7.56 in på tredje perioden när en bit av isen, uppskattningsvis 50x50 centimeter, plötsligt lossnade vid Kungälvs spelarbås. – Man såg ända till grusbädden, sa Byhlin, som beordrade lagen av isen samtidigt som Inge Fransson & co, vaktmästarna, gjorde vad de kunde med kolsyra och annat för att få isen i godkänt skick igen. Då var klockan 18.40, och 20.30 kunde Byhlin blåsa till spel igen. Låt vara inför betydligt färre åskådare än vid matchstart, ett 50-tal av de ursprungliga 314 valde att vänta och vara med ända till slutsignalen. De fick se VHC gå fram till 2-0 innan spelavbrottet, mål av Jonathan Karlsson och Johan Larsson, och sedan Karlsson göra 3-0 ett par minuter efter att matchen kommit igång igen. Avgjort trodde nog de flesta, men ändå viss nerv ända till slutsignalen. VHC-backen Fredrik Essenholm fick uppsöka utvisningsbåset, Kungälv tog ut målvakten, och i spel 6 mot 4 kunde gästerna ­reducera. Kungälv kom dock inte närmare än så, trots att man tog ut målvakten på nytt i slutet. VHC:s klubbchef Patrik Duretic visste inte vilket ben han skulle stå på: – Det som hände med isen lade sordin lite grann på hela arran­gemanget.

Matchfakta Vänersborg-Kungälv 3-1 (0-0, 1-0, 2-1) Målen: 1-0 (21.50) Jonathan Karlsson, 2-0 (41.30) Johan Larsson, 3-0 (50.37) Jonathan Karlsson, 3-1 (58.07) Jonathan Svensson. Utvisningar, Vänersborg: 3x2 min. Kungälv: 3x2 min. Skott: 35-32. Domare: Jan Byhlin. Publik: 314.