Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Många spelare. THC har haft 54 tjejer i gång i sina flick- och damlag under året. (Arkivbild).

THC vill bli den ledande föreningen

Det är mycket på gång inom Trollhättans HC nu. I höst startar föreningen tillsammans med Kunskapsförbundet en ishockeyinriktning på gymnasiet, damerna tar klivet upp i division 1 och nu storsatsar klubben även på ett flicklag.

– Vi har jobbat hårt under ganska många år med att förbättra tjejers möjligheter att spela ishockey. Vi vill att det ska finnas en karriärmöjlighet inom hockeyn även för tjejer, säger Kent-Arne Svensson, ledare i THC Ladies.

Visionen som klubben satt upp är att bli den ledande ishockeyföreningen i Västergötland. Den gäller för både killar och tjejer.

För THC:s herrlag tog årets säsong slut i och med play-off-spelet till division 1.

Men för damlaget blev den gångna säsongen en succé. Laget gjorde rent hus i division 2 och vann alla sina matcher i serien. Detta trots en mycket ung trupp där den äldsta spelaren bara var 18 år.

– Vi var lite tveksamma inför säsongsstarten med damlaget. Många spelare från året innan hade valt att sluta och truppen var mycket ung. Men det är så att när man är i åldrarna 13 till 18 år så utvecklas man väldigt mycket och väldigt snabbt. Totalt sett har säsongen varit fantastisk, säger Kent-Arne Svensson.

Inte nog med att damlaget vann serien och nästa år spelar i division 1. I Västgötalaget, som vann Stålbucklan – tjejernas motsvarighet till killarnas tv-pucken – ingick hela elva THC-tjejer.

– Det är klart att sådana framgångar betyder väldigt mycket för klubben. Man får en otroligt fin respons. Nyckeln till framgången är att man trivs tillsammans och att det finns en trygg miljö där man kan utvecklas, både som spelare och som person.

Kent-Arne Svensson berättar att man startade upp ett lag för yngre tjejer hösten 2016. Ungefär 25 spelare mellan 7 och 15 år har hållit i gång och tränat kontinuerligt sedan dess.

För en och en halv vecka spelade laget sina första matcher på bortaplan mot Säffle.

– Vi spelade två matcher på liten plan och en match på stor plan. Det var roligt att komma igång med matchspel.

Under säsongen har klubben haft totalt 54 tjejer i gång i seriespel och träning. Det är rekord. Och de 54 tjejerna ska bli ännu fler.

– Vi är redan nu den ledande flick- och damhockeyföreningen i Västergötland. Men vi vill att det här ska växa. Vi ska bli bredare som klubb och vi vill kunna locka ännu fler yngre tjejer till hockeyn.

THC har nu sökt bidrag från fonder för att kunna utbilda både nya och befintliga ungdomsledare till nästa säsong.

– Vi behöver fler ledare för att kunna ta vara på det intresse som finns.

Den 9 april har klubben uppstartsträning till nästa säsong, en så kallad try-out-träning.

– Vi har bjudit in spelare inför division 1-säsongen. Vi har gått ut brett, alla som vill får komma och provträna med oss.