Viktor Fasth får ”Honken Trophy” – skriver historia

Vänersborgsfostrade Viktor Fasth har varit en gigant i SHL den här säsongen. Nu får 38-åringen ”Honken Trophy” för fjärde gången i sin karriär, vilket är flest genom tiderna då han passerar superstjärnan Henrik Lundqvist.

ANNONS

Det har inte varit något snack om vem som varit den stora giganten bland målvakterna i SHL den här säongen. Viktor Fasth har tagit Växjö Lakers till seriesegern och har den överlägset bästa statistiken av samtliga burväktare (93,67 i räddningsprocent).

Nu prisas den 38-årige Vänersborgaren med ”Honken Trophy” som går till grundseriens bästa målvakt – exakt tio år efter att han fick priset för första gången.

– Det jag imponeras av är hur bra Viktor varit över så lång tid, säger målvaktsikonen Leif ”Honken” Holmqvist, i ett pressmeddelande.

Det här är fjärde gången som Viktor Fasth får priset. Det gör honom historisk.

ANNONS

Innan årets utnämning var han tillsammans med Henrik Lundqvist de målvakter som fått priset tre gånger, men nu står Fasth själv på toppen.

"Viktor Fasth har varit strålande under mer än tio säsonger i rad. Som 38-åring har han enligt många experter gjort sin hittills bästa säsong. Med den inställning han har kan vi räkna med ytterligare stordåd av Växjömålvakten”, skriver juryn i sin motivering enligt pressmeddelandet från Ishockeyjournalisternas Kamratförening.

Viktor Fasth har fått Honken Trophy 2011, 2012, 2018 och 2021. De två första åren representerade han AIK och de två senaste har han spelat för Växjö Lakers.

Under onsdagskvällen blev det för övrigt klart att Viktor Fasth och hans lagkamrater i Växjö Lakers ställs mot Färjestad i SM-kvartsfinalen.

ANNONS