Viktor Fasth: ”Trodde de skulle bjuda på mer motstånd”

Vänersborgsstjärnan Viktor Fasth och hans Växjö Lakers eliminerade Färjestad i SM-kvartsfinalen, mycket tack vare burväktarens storspel. Nu är slutmålet än närmare.
– Det är svårt att fokusera på så mycket annat än SM-slutspelet nu och att försöka ta det där guldet igen, säger Viktor Fasth.

ANNONS

Succén fortsätter för Vänersborgsfostrade målvakten Viktor Fasth. Efter en grundserie där 38-åringen var fullständigt lysande har han inte börjat slutspelet mycket sämre.

Det blev Färjestad som stod som motståndare i SM-kvartsfinalen. En tuff motståndare på förhand, men Växjö såg till att göra pinan kort. Det blev 4–0 i matcher och avancemang för Lakers som till stor del leddes av sin stjärnmålvakt.

– Första två matcherna var det lite svajigt. Vi lät dem komma in och vara framför kassen på ett sätt vi inte är vana vid. Vi var såklart glada att vi fick börja med två segrar, men var inte alls nöjda med hur vi spelade. Vi tog ett snack om det och sedan tycker jag att det blev mycket bättre, säger Viktor Fasth.

ANNONS

Det var framför allt i den tredje matchen som Viktor Fasth hade sin absolut bästa kväll och det var kanske också den drabbningen som blev direkt avgörande.

Färjestad gjorde vad man kunde, skapade möjligheter och letade vägar att få hål på Viktor Fasth.

Det gick inte.

38-åringen spikade igen helt och såg till Växjö vann med 3–0.

– Jag tycker att vi hittade tillbaka till vårt spel lite mer i den här matchen. Vi stängde ned dem helt och då blir det lite lättare för mig att stå i mål också. Vi följde vår matchplan till punkt och pricka, säger Fasth.

Örebro väntar

Avgörandet blev sedan ett riktigt maraton. Det gick hela vägen till den andra förlängningsperioden innan Växjö kunde avgöra och säkra en plats i semifinalen där Örebro, kanske aningen oväntat, står som motståndare.

– Det är klart att man trodde Leksand skulle bjuda på mer motstånd eftersom de spelade så pass bra i slutet av serien. Samtidigt är Örebro ett bra lag och är duktiga offensivt. Det gäller att vi inte tullar på något i defensiven, säger Fasth.

Nyligen skrev Viktor Fasth också SHL-historia. Något som TTELA rapporterat om tidigare.

Vänersborgare vann nämligen Honken Trophy som SHL:s bäste målvakt i grundserien för fjärde gången i sin karriär. Den bedriften är det ingen annan genom tiderna som har lyckats med. Närmast är Henrik Lundqvist som lyckats vid tre tillfällen.

ANNONS

– Det var jättekul att få bli belönad med den. Det är en stor ära att få den fjärde gången. Det kommer jag värdera högt den dagen jag lägger ned. Det är någonting jag är väldigt stolt över, säger Fasth och fortsätter:

– Samtidigt är det svårt att fokusera på så mycket annat än SM-slutspelet nu och att försöka ta det där guldet igen, säger Viktor Fasth.

ANNONS