Börje Salming har avlidit. Arkivbild.
Börje Salming har avlidit. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ishockeylegendaren Börje Salming död

En av svensk ishockeys största har lämnat oss. Börje Salming har avlidit i sviterna av ALS, bekräftar hans tidigare NHL-klubb Toronto Maple Leafs. Salming blev 71 år gammal.

ANNONS

"Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med obrytbar anda och obestridlig tuffhet. Han öppnade dörren för andra européer i NHL och gjorde sig ett namn genom sitt spel på isen och sina insatser för gemenskapen", skriver klubben i ett uttalande på sin hemsida.

NHL-laget skickar sina kondoleanser till Salmings familj och skriver att han "för evigt kommer att vara en del av vår hockeyfamilj".

Börje Salming är en av svensk ishockeys absolut största. Han föddes i Kiruna 1951 och påbörjade sin elitkarriär i Brynäs. 1973 tog han steget över till Kanada och gjorde sig snabbt ett namn i Toronto.

ANNONS

En svensk pionjär

Hans framfart i Nordamerika hjälpte till att öppna dörren för andra svenskar, vilket hjälpt NHL att bli den svenskliga som den är i dag.

Salmings hyllningar från den kanadensiska publiken under 1976 års Canada Cup utsågs till tidernas svenska hockeyögonblick på Tidernas hockeygala tidigare den här månaden. Där hedrades han av hela den svenska hockeyeliten när han tog emot priset tillsammans med sin familj.

Det var Salmings sista framträdande i offentligheten.

Hyllades i Toronto

Tidigare samma månad hade han hyllats under två kvällar i Toronto under en ceremoni helt tillägnad Salming. Där hedrades han av hemmapubliken för klubben han representerade i 16 säsonger.

– Jag pratade med hans familj och de säger att de nästan aldrig har sett honom så här glad, sade vännen Daryll Sittler om hyllningarna till TT.

Börje Salming blev utnämnd i NHL:s All star-lag säsongen 1976–77. Han blev den första svenska spelare i hockeyns Hall of fame när han valdes in 1996.

Salming representerade Tre Kronor i fyra VM, tre Canada Cup och vinter-OS 1992.

Drabbades av ALS

I somras berättade Salming att han drabbats av sjukdomen ALS. Nervsjukdomen förvärrade hans hälsotillstånd och Salming blev snabbt sämre.

"Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt", sade Salming i ett uttalande till TT.

ANNONS

Vad som orsakar ALS är i dag oklart och de som diagnosticerats med sjukdomen avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet.

– Det som händer är att musklerna förtvinar och även andningen påverkas. Till slut blir andningsfunktionen så dålig att man dör, sade Caroline Ingre, adjungerad lektor som leder en forskningsgrupp om ALS på Karolinska institutet, till TT.

Fakta: Börje Salming

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Meriter: Två SM-guld med Brynäs 1971 och 1972, VM-brons 1972, VM-silver 1973. Uttagen i VM:s All star-lag 1973. Rookie of the year (Årets nykomling) i NHL 1974.

Uttagen i NHL:s All star-lag 1977 och ytterligare fem gånger i NHL:s andra All star-lag. Uttagen i Canada Cups All star-lag 1976.

Vid fyra tillfällen nominerad till Norris Trophy som en av NHL:s tre bästa försvarsspelare.

Utsedd till NHL:s bäste svenske spelare, Viking award, tre gånger.

Karriär: Debuterade i Kiruna AIF 1967 i dåvarande division 2. Värvades 1970 till allsvenska topplaget Brynäs. Debuterade i landslaget Tre Kronor 1972 och tog VM-brons samma år.

1973 tog han steget till NHL och Toronto där han stannade i 16 säsonger. Han avslutade NHL-karriären med ett år i Detroit innan han flyttade hem till Sverige för tre elitseriesäsonger i AIK.

Totalt spelade han 1 148 NHL-matcher och anses med sin uppoffrande spelstil vara den som banade väg för européer i NHL.

1996 blev han förste svensk att väljas in Hockey Hall of fame. Två år senare valdes han in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of fame.

Valdes vid IIHF:s 100-årsjubileum 2008 in i århundradets All star-lag.

Fakta: ALS

ALS (amyotrofisk lateral skleros) är ovanligt men allvarligt. Det finns inget botemedel för sjukdomen, men mediciner som lindrar några av symtomen.

Varje år diagnostiseras drygt 200 personer i Sverige ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige i dag.

ALS är inte en enda sjukdom utan ska snarare ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja och till slut andas.

Sjukdomssymtomen kan uppstå på olika ställen i kroppen för att sedan sprida sig tills man är helt förlamad. Rent tekniskt handlar det om att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen bryts ned, de som reglerar de viljestyrda musklerna. Påverkan sprider sig sedan genom nervsystemet.

Den som diagnosticeras med ALS avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet, en av tio lever dock betydligt längre på grund av en långsammare utveckling av sjukdomen.

Orsaken till ALS är inte helt fastställd, forskning tyder på en kombination av arv och miljö. Var tionde som drabbas av ALS har släktingar som haft sjukdomen. Alla som bär på anlag blir dock inte sjuka.

Karolinska institutet har även en samlingssida med information om forskningsläget och läkemedelsstudier. Även Socialstyrelsen har en djupgående förklarande sida om sjukdomen.

Källa: 1177.se

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS