Janne Andersson i jättebråk efter slutsignalen

Efter att Tyskland gjort 2–1 på stopptid fick den svenske förbundskapten ett vansinnesutbrott mot de tyska ledare som han menade hånade svenskarna.

ANNONS
|

Det var i den 95:e minuten som Toni Kroos skickade in matchavgörande 2–1 bakom Robin Olsen, och den heroiska svenska insatsen slutade med tung förlust.

Just efter målet fick den svenske förbundskaptenen ett utbrott när han pekade och skrek mot någon på den tyska bänken. Även flera spelare var uppe och såg minst sagt upprörda ut och det knuffades vilt vid sidan av planen.

Efteråt berättade Janne Andersson vad som gjort honom så ilsken:

– Det är ett par tyska ledare som springer fram till oss och agerar väldigt osportsligt och då blir jag förbannad. De springer fram och hånar och gör tecken och då blir jag förbannad. Vad är det för jävla respekt? Du ska fan inte håna en motståndare som du fajtats mot i 90 minuter. Det är för dåligt, säger han till TV 4.

ANNONS

En stund senare, på presskonferensen, var han något lugnare – men fortfarande besviken på det tyska beteendet.

– Vi fajtades i 95 minuter. Efter slutsignalen tar man varandra i hand och tackar för god match. Så var det inte nu, sade den svenska förbundskaptenen.

GP bad Janne Andersson utveckla hur han uppfattade situationen och vad som egentligen sades.

– Vi stänger den diskussionen där. Man hånar inte motståndare efter match. Det reagerade jag och många med mig på.

Tysklands förbundskapten Jogi Löw menade att inte uppfattade några gester eller bråk efter matchen.

– Vem gjorde gester? Gjorde jag någonting? Det var inget som jag såg. Efter slutsignalen var vi så fokuserade på helt andra saker. Vi kramade om varandra. Vi var överlyckliga. Jag såg inga gester, inga aggressiva gester, säger Jogi Löw.

Den svenske landslagschefen pratade om händelsen i den mixade zonen efteråt.

– Det var lite dispyter mellan våra ledare och deras ledare och spelare. De har bett om ursäkt. Allihop personligen. De visade mycket känslor mot vår bänk. Det är klart att när det blir ett sent mål som det blev är det aldrig okej, men det är hetare känslor när det blir ett sådant här slut.

Vilka har bett om ursäkt?

ANNONS

– Det är flera av ledarna, de har bett om ursäkt till mig framför allt. Jag känner de allihop. De skäms över sitt beteende.

Vad har de sagt till dig?

– De har sagt att de tyckte att de överreagerade. Jannes reaktion får man väl också förstå. Det är mycket adrenalin när det är ett sådant avslut. Då är det nära till att man blir förbannad.

Tror du att det kan bli några konsekvenser för er och för Tyskland?

– För vår del tror jag inte att det kan bli det. Det har jag svårt att se. För tysk del vet jag inte. Det kommer säkert att bli en rapport, som Fifas ansvarige gör. Han såg det också.

Kan det påverka Fair Play-poäng?

– Det vet jag inte. Disciplinärenden är i alla fall inte positiva för Fair play.

Janne Andersson kommenterade även den straffsituation från första halvlek där Marcus Berg revs ned av Jerome Boateng, men där den polske domaren friade – och VAR inte användes.

– Jag har inte sett situationen själv. Bara fått den refererad av de ledare som sett den och säger att det är en klar straff. Jag vill se den själv innan jag är för tuff i min uppfattning, sade Janne Andersson.

ANNONS

Sverige tappade alltså ledning med 1-0 till 1-2.

– Det är förmodligen den tyngsta avslutningen på en match jag har upplevt, sade Janne Andersson.

– Det är fascinerande, det lever verkligen in i sista omgången, lade han till.

ANNONS