Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: BILDBYRÅN
Bild: BILDBYRÅN

Janne har planen klar – valt sina straffskyttar

Flera av matcherna i VM har fått avgöras på straffar. Något som det svenska landslaget redan har förberett sig på. – Jag har rankat hela truppen redan, säger Janne Andersson.

Spanien försvann mot Ryssland och Danmark försvann mot Kroatien efter straffläggning. Ett scenario som mycket väl kan bli verklighet för Sverige ikväll mot Schweiz.

Något som spelarna är väl medvetna om.

– Vi har bra straffskyttar men vi ska inte tänka för mycket på det, säger Albin Ekdal.

Tar du en?

– Beroende på hur man känner sig efter 120 minuter ... men jag kan tänka mig att ta en men det är svårt att svara på nu. Det kan vara helt andra känslor efter 120 minuter men har man gott självförtroende då så kliver man fram.

– Sen kan alla lägga en straff för det är inte foten utan skallen som avgör i det ögonblicket.

Har du lagt många straffar?

– Inte så många sedan ungdomsåren. Jag missade en i Gothia Cup och blev petad efter det.

Gustav Svensson minns inte ens senast han tog en straff i karriären.

– Det var väldigt, väldigt längesedan. Men jag är ganska bra på straffar och har ett lugn och stressar inte upp mig. Det är det som är de viktiga när man ska slå en straff men det är lätt att säga här och nu.

"Vill han ha mig så absolut"

Oscar Hiljemark är stensäker – om han får frågan så tar han en straff.

– Ja.

– Alla vet hur man kan slå till en boll.

John Guidetti var iskall när han slog in sin straff för U21-landslaget för tre år sedan. Är han på planen när eller om det blir straffar – då tvekar han inte.

– Får jag förtroendet så sviker jag inte det förtroendet. Sen är Schweiz rankade femma och har en torsk på senaste 25 matcherna så de har all press på sig om det blir straffar, säger han.

Mikael Lustig? Tar du en straff?

– Vill Janne att jag ska ta en så tar jag en. Jag har slagit några straffar i Celtic, Rosenborg och med U21-landslaget så vill han ha mig så absolut, säger han.

"Det är mitt ansvar"

Den kanske mest iskalla av straffskyttarna i det svenska landslaget är lagkaptenen Andreas Granqvist som varit säkerheten själv i det här mästerskapet.

– Jag har varit bestämt tidigare och jag kommer vara lika bestämd nu om jag får chansen. Men jag måste bli uttagen som straffskytt också, säger han med ett leende.

Janne Andersson är tydlig med att landslaget har förberett sig för en eventuell straffläggning. Förbundskaptenen har redan valt ut sina straffskyttar.

– Det är mitt ansvar att välja spelare som ska prestera i en straffläggning och det är mitt ansvar. Sen är det upp till spelarna att göra så gott de kan men jag har rankat straffskyttarna utifrån hela truppen och sen får man se vilka som är på planen och hur det är om det blir 120 minuter. Men vi har en klar plan på hur vi hanterar det här, säger han.