Jonas Jerebko och en av Golden States fixstjänor, Kevin Durant, firar. Arkivbild från i höstas.
Jonas Jerebko och en av Golden States fixstjänor, Kevin Durant, firar. Arkivbild från i höstas.

Jonas Jerebko: Jag är inte nöjd än

I natt inleds årets finalserie i den amerikanska basketligan NBA. Mästarlaget Golden State kan ta sin tredje raka seger och Jonas Jerebko skriver idrottshistoria, som förste svensk i NBA-final.

ANNONS
|

Vid uppkast mellan mästarna Golden State och finaldebuterande Toronto inleds en matchserie där mycket som står på spel.

Ska Oakland-laget ta sin tredje raka NBA-seger? Laget har tagit sig till final fem år i rad, något som inte gjorts sedan Boston Celtics storhetstid på 1960-talet. 2015, 2017 och 2018 vann dessutom Golden State finalerna.

Eller ska Toronto skrälla och som första kanadensiska lag ta hem segerbucklan?

Svensk idrottshistoria

Men ur svensk synpunkt är det största ändå att Jonas Jerebko från Kinna kan vara på god väg att som förste svensk att vinna en NBA-final.

ANNONS

- Det är för det här som jag kom hit. Det här har alltid varit målet, och nu är vi fyra segrar ifrån det. Jag är inte nöjd än, det finns arbeta kvar att göra, säger Jonas Jerebko till Reuters inför den första matchen i finalserien som spelas i Toronto klockan 03 i natt svensk tid.

Att vara i en NBA-final är en dröm som går i uppfyllelse för den 32-årige svensken, som har spelat med Golden State sedan i höstas. Och Jerebko – som har spelat i NBA sedan 2009, tidigare för Detroit, Boston och Utah– bidrar med ett tufft försvarsspel och säkert distansskytte.

Skadade stjärnor

Med tanke på att två av Goldens States stjärnor – Kevin Durant och DeMarcus Cousins – är skadade kan just Jonas Jerebko få en del speltid i finalmatcherna.

- Kevin är här och DeMarcus är här och de förbereder sig, de tränar så gott de kan så vi får se om de klarar det. Vi måste förbereda oss som om de inte kan spela, så får vi se det som en bonus om de kommer tillbaka, säger Jerebko inför första finalen.

ANNONS

DeMarcus Cousins har inte spelat sedan han skadade lårmuskeln i mitten av april och Kevin Durant saknas på planen sedan han skadade vaden under kvartsfinalserien mot Houston i början av maj.

Så sent som på onsdagen sade Golden State-tränaren Steve Kerr under en presskonferens att Durant inte kommer att spela den första finalmatchen. Vad gäller Cousins säger Kerr att man ännu inte bestämt om han kommer att spela och i så fall hur mycket.

Världens bästa

Golden State har visserligen vunnit de fem senaste matcherna utan storstjärnan Durant, men laget saknar sin poängkung.

- Vi pratar om väldens bästa spelare, Kevin Durant, så självklart hjälper han oss. Han kan göra poäng nästan närhelst han vill, säger Jerebko.

- Det är lite surt att inte ha världens bästa spelare med i laget, men han gör allt han kan för att komma tillbaka. Vi behöver fokusera på oss och spela så bra som möjligt utan honom.

ANNONS
TT

Fakta: Spelschemat i NBA-finalen

Match 1: Toronto–Golden State, 03.00, natten mot fredag 31 maj, svensk tid.

Match 2: Toronto–Golden State, 02.00, natten mot måndag 3 juni, svensk tid.

Match 3: Golden State–Toronto, 03.00, natten mot torsdag 6 juni, svensk tid.

Match 4: Golden State–Toronto, 03.00, natten mot lördag 8 juni, svensk tid.

Ev. match 5: Toronto–Golden State, 03.00, natten mot tisdag 11 juni, svensk tid.

Ev. match 6: Golden State–Toronto, 03.00, natten mot fredag 14 juni, svensk tid.

Ev. match 7: Toronto–Golden State, 02.00, natten mot måndag 17 juni, svensk tid.

ANNONS