Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson. Arkivbild.
Frida Karlsson. Arkivbild. Bild: Per Danielsson/TT

Karlsson tillbaka: "Hade kört om det varit VM"

Den omtalade hotellrumsolyckan förstörde Frida Karlssons Tour de Ski. Nu är längdstjärnan tillbaka i full träning efter skadan, som var besvärligare än hon först trodde.
– Det handlade om att jag fick en blödning uppemot revbenen, vilket begränsade mig i andningen, säger hon.

Tour de Ski började riktigt stabilt för Frida Karlsson. 21-åringen överraskade positivt med en fjärdeplats i den inledande sprinten, blev sedan fyra också i den efterföljande masstarten och fick därefter kliva upp på pallen som trea i jaktstarten.

Men de tre loppen på hög höjd i schweiziska Val Müstair var i princip det hon hade att glädja sig åt under touren. När tävlingarna flyttade ner på lägre höjd till italienska Toblach fick Frida Karlsson och rumskompisen Maja Dahlqvist för sig att köra ett träningspass på hotellrummet, och där någonstans gick det åt skogen.

Ramlade i backen

Ett dörrfoder som Karlsson hängde i lossnade, hon drattade i backen och var sedan bara en skugga av sig själv i spåren. Efter tre plågsamma etapper hoppade hon av touren inför avslutningen i Val di Fiemme.

– Man känner ju bara det som gör allra ondast i början. Då var det att jag hade fått en blödning över bäckenbenet, som tryckte på ischiasnerven så att det strålade ut i benet. Men när den svullnaden hade lagt sig lite märkte jag att det var andra grejer som egentligen var lite värre. Det handlade om att jag fick en blödning uppemot revbenen, vilket begränsade mig i andningen, säger Frida Karlsson.

Skadan ligger också bakom beslutet att stå över helgens världscuptävling i finländska Lahtis. Hon konstaterar dock att rehabiliteringen har gått så bra att hon hade kunnat köra om det varit en viktigare tävling.

Kör för fulla muggar

Men nu är det trots allt några veckor kvar till VM i Oberstdorf – första loppet körs den 25 februari – och Karlssons nästa tävling blir i stället världscupen i Falun 29–31 januari.

– Om det hade varit VM så hade jag stått på startlinjen nu. Men det känns dumt att stressa i gång något som jag egentligen inte behöver. När jag står på startlinjen i Falun, då vet jag att jag kommer vara hundra procent, säger Karlsson.

– Och man får såklart ta det lite successivt. Men jag hade mitt första fartpass på snö i dag (onsdag) så det känns bra. Nu skulle jag säga att jag är i gång för fulla muggar.

Den snabba återhämtningen innebär också att skadan trots allt har relativt liten påverkan på hennes uppladdning inför VM. Skillnaderna är små.

– Hade jag siktat på att åka i Lahtis så hade jag nog inte tränat så som jag har planerat att göra den här vecka. Nu tränar jag lite mer och så släpper jag upp lite inför Falun i stället. Jag hade gärna fått köra i Toblach och Val di Fiemme för fullt. För jag tror kanske att de loppen hade passat mig ännu bättre. Men det är ingenting att grotta ner sig i nu.

Siktar på SM

Oavsett vad är det ingen vits att fundera på hur hon hade kunnat prestera utan skadan och exakt vad den innebär för hennes fortsatta satsning mot VM. Det är vad det är, säger Frida Karlsson, och berättar att Falun tillsammans med SM i Borås 9–11 februari nu blir nyckeltävlingar inför säsongens stora mål.

– SM har varit planen hela tiden. Det är perfekt i tidsperspektivet mot VM, att få sina sista riktiga race där.

Att slippa åka till Finland den här helgen har också sina fördelar, säger Frida Karlsson.

– Alla dagar hemma är värdefulla så här års. Senaste halvåret har jag inte haft många dagar hemma i Sollefteå, och vi har superbra med snö. Det damp ju ner typ en meter förra veckan och nu har vi haft krispigt väder. Så det är riktigt fint här nu.

Lasse Mannheimer/TT