Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GFC:s Johanna Svedberg, här i landskamp mot England 2016. Bild: Lasse Edwartz
GFC:s Johanna Svedberg, här i landskamp mot England 2016. Bild: Lasse Edwartz

Klart: Inget F17-EM i Sverige

Det blir inget F17-EM i Sverige. Turneringen skulle avgjorts i Skåne och Halland i maj men efter Uefa-direktiv står det nu klart att turneringen inte kan avgöras som planerat.
"Det kommer inte vara möjligt att genomföra i ordinarie format i Sverige, varken i maj eller senare under året", skriver Svenska Fotbollförbundet.

F17-landslaget i fotboll, med Trollhättetjejen Emilia Bengtsson i truppen, skulle ha spelat F17-EM på hemmaplan i Skåne och Halland mellan 9-22 maj.

Men på grund av coronavirusets framfart har turneringen fått skjutas upp på obestämd framtid. Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, hade under onsdagen ett videokonferensmöte med sina 55 medlemsländer.

Nu meddelar Svenska Fotbollförbundet (SvFF) att turneringen är omöjlig att genomföra på svensk mark så som planerat.

Löfte om annan turnering

Uefa konstaterar att lottningen till F17-VM, vilket EM är en kvalturnering till, är planerad till 2 september och att kvalspelet måste hållas innan dess. Det måste också till ett förenklat tävlingsformat.

"I klartext betyder ovanstående konstaterande att F17-EM inte kommer att vara möjligt att genomföra i ordinarie format i Sverige, varken i maj eller senare under året. Men det kommer inte heller flyttas och genomföras på det sättet i något annat land", skriver SvFF i ett pressmeddelande.

I stället hoppas nu Uefa på att kunna komma med nya besked kring turneringens struktur längre fram i april.

SvFF skriver också att förbundet fått ett löfte om att arrangera någon annan form av turnering eller mästerskap längre fram.

"Vad för annan turnering det gäller, eller när, har inte diskuterats i detta skede", skriver SvFF.