Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patrick Roest slog nytt olympiskt rekord – men fick ge sig mot Nils van der Poel ändå. Bild: Ashley Landis
Patrick Roest slog nytt olympiskt rekord – men fick ge sig mot Nils van der Poel ändå. Bild: Ashley Landis

Knäcktes av Nils van der Poel – igen: ”Det gör ont”

Han var storfavorit på 5 000 meter i VM på hemmaplan för ett år sen. Han var guldkandidat på samma distans nu i OS.
Men Patrick Roest lyckas inte slå Nils van der Poel.
– Det är så nära att det gör ont, säger Roest till holländsk press enligt SVT.

Det var Patrick Roest som var namnet på allas läppar inför VM på 5 000 meter förra året. Inför hemmapubliken skulle världscupgiganten nu få kliva fram och ta mästerskapsguldet.

Men vi vet hur det slutade.

Patrick Roest blev totalt knäckt av Nils van der Poel som med ett sanslöst åk tog guldet och efteråt bara kunde trösta sin konkurrent från Nederländerna som var både förtvivlad och bedrövad.

LÄS MER: Statsministerns samtal till Nils – mitt i sändningen

Till det här mästerskapet har Roest inte varit samma gigant i världscupen. Formbeskeden har varit blygsamma och misstankar riktades mot att det var för att han nu istället skulle lyckas formtoppa när det gällde som mest.

I ganska tidigt utgångsläge åkte Patrick Roest in på en ny ledartid och ett nytt olympiskt rekord och ju längre tävlingen gick desto tydligare blev det att Roest skulle bli en man för prispallen.

LÄS MER: Pichler: "Då är han som Borg och Stenmark"

Till slut återstod bara en som kunde slå honom – Nils van der Poel.

Det skulle bli drama.

”Inte ofta jag är så slutkörd”

Nils van der Poel låg efter Patrick Roests pace från start och såg ut att kunna få rejäla problem med sin konkurrents lopp, men krafterna fanns kvar och på sista varvet kunde den regerande världsmästaren driva på i ett tempo som räckte. Han knäckte Patrick Roest på 5 000 meter i ett mästerskap för andra året i rad.

LÄS MER: Trollhättebornas massiva hyllningar till Nils: ”Vi är stolta”

– Jag fick ut allt jag kunde och på grund av det kroknade jag lite för mycket de två sista varven. Ändå vet jag att jag inte kunde gå fortare, för jag var helt slutkörd. Det är inte ofta jag är så slutkörd efter ett lopp, men visst är det en besvikelse, säger Patrick Roest till holländsk media efter loppet, enligt SVT.

Han berättar också:

– Visst, när du ser sista varvet av mig på 30,4, så vet du att Nils hade chansen. Jag var väldigt tidigt i tävlingen och fick sätta ett riktmärke.

LÄS MER: Adam Andersson: ”Nils skrattade mig i ansiktet – det var då jag förstod”

Att vara i ledningen i ett OS fram till sista konkurrentens slutraka och inte vinna svider såklart för en av Nederländernas flera stjärnåkare.

– Det här är så nära att det gör ont, säger Patrick Roest.