Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Malmö fick jubla fyra gånger i segern mot Luleå. Bild: Andreas Hillergren/TT
Malmö fick jubla fyra gånger i segern mot Luleå. Bild: Andreas Hillergren/TT

Komarek visade vägen i Malmös första seger

I Malmös satsning utan nordamerikaner är han den ende i laget som är född utanför Norden. Och det var just Konstantin Komarek som fixade Skånelagets första seger för säsongen, 4–1 hemma mot Luleå.

Flygstrul och premiärnederlag borta mot Leksand. Utspelat och sen derbyförlust hemma mot Rögle.

Malmö startade säsongen med två jobbiga matcher. Men hemma mot Luleå på lördagen fick laget igång sitt spel och tog höstens första SHL-seger.

– Vi hade ett bra snack den här veckan efter tisdagsmatchen och även bra träningar. Alla vågar delta och spela. Det är jättestor skillnad. Alla vill vara här, säger Malmöforwarden Konstantin Komarek efter segern.

Redhawks dominerade stort i den första perioden och gjorde ett snyggt 1–0-mål efter 9.19. Johan Olofsson snodde tillbaka pucken i powerplay, gjorde en fin dribbling och spelade till Komarek som hade öppet mål.

Malmö är den enda klubben i SHL utan nordamerikaner i truppen. Och Komarek är den ende som är född utanför Norden.

"Är speciellt"

Men det märks inte. Österrikaren kom till Luleå som 16-åring och de fyra säsongerna i Norrbotten gör att han talar klockren norrländska. Därför är det också speciellt för Komarek att göra mål mot sig gamla lag.

– Min sambo är därifrån och hela hennes familj också. Jag kommer alltid att ha en relation till Luleå. Jag är där varje sommar. Så det är klart att det är speciellt. Jag har haft hela min ungdomskarriär där.

Komarek tror att Malmö kan gynnas även att det bara pratas svenska i omklädningsrummet.

– Jag vill inte säga att det är en fördel och smutskasta nordamerikaner. Men det blir kanske lite enklare om du bara har svensktalande i laget. För då har du aldrig nån kommunikationsmiss. Tränaren kan prata på svenska och då blir det klart och tydligt. På ett sätt är det en fördel. Men Frölunda hade många nordamerikaner och de vann förra året.

Spikade igen

TT: Är det bättre för sammanhållningen i laget?

– Det är enklare i början i alla fall. För vissa vågar kanske inte snacka engelska i början. Nordamerikaner brukar ändå vara väldigt sociala och lätt kom in i det. Men som jag sa: Det är skönt att kunna prata svenska, även för tränarna.

Luleå, som verkligen saknade skadade förstecentern Niklas Olausson, vaknade till i andra perioden efter att Frederik Storm ökat på till 2–0 för Malmö.

Hemmamålvakten Oscar Alsenfelt tvingades till en rad bra räddningar, den bästa på backen Fredrik Styrmans närskott. Men Luleå fick inte utdelning och i stället ökade Lars Bryggman på till 3–0. Och efter det var matchen stängd.

Mattias Friberg/TT