Krav på avgångar efter bikinitvånget i beachhandbollen

Bikinitvånget inom beachhandboll har väckt stor kritik och det norska landslaget bötfälldes för att ha brutit mot regeln i protest. Nu kräver flera organisationer att cheferna för internationella och europeiska handbollsförbunden ska avgå, det skriver The Guardian.

ANNONS
|

Klädreglerna inom beachhandbollen som kräver att kvinnor ska spela i sport-bh och bikinitrosor har fått hård kritik sedan det norska handbollsförbundet lyfte frågan i våras.

När EM avgjordes i juli bröt det norska landslaget mot reglerna i protest i bronsmatchen mot Spanien och spelade i shorts och för det bötfälldes det norska förbundet av Europeiska handbollsförbundet (EHF) för otillåten klädsel.

Nu kräver flera organisationer som arbetar för kvinnliga idrottares rättigheter att cheferna för internationella respektive europeiska handbollsförbunden, Hassan Moustafa och Michael Wiederer, ska avgå, det rapporterar The Guardian.

– Detta är en uppenbart sexistisk sed som behöver elimineras, säger Luisa Rizzitelli, ordförande för den italienska organisationen Assist.

ANNONS

LÄS MER:Bröt mot bikinitvång – får nu böter: ”Orimligt”

”Det är det skamliga”

Utöver Assist ska även tyska Discover Football och franska Alice Milliat Foundation vara två av de sju organisationerna som står bakom avgångskraven som framförts genom ett brev till förbundens chefer.

– De (EHF och IHF) har inte bara struntat i att omgående slopa regeln (efter den norska protesten), utan de har dessutom bekräftat med böterna – det är det skamliga, säger Rizzitelli.

För The Guardian vill IHF inte bemöta kraven utan hänvisar till tidigare uttalanden och säger att nya regler kan beslutas under en kongress i november.

Så står det i reglementet:

Överdel:

Männens tröja måste vara utan armar och vara åtsittande. Kvinnornas överdelar ska ha bar mage och måste också sitta tight, med djupa urringningar från ärmarnas hål till ryggen. Att bära t-shirt under är inte tillåtet.

Underdel:

Manliga idrottare måste använda shorts, och kan vara längre om de inte är för säckiga. De måste dock sluta minst 10 centimeter ovanför knäskålen. Kvinnliga idrottare måste använda åtsittande bikinitrosor som är skurna i uppåtvinkel vid benets överdel. Bredden på sidan får vara högst 10 centimeter.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS