Kristoffer Olsson.
Kristoffer Olsson.

Kristoffer Olsson: "Jag tillför grejer"

Vad Sverige behöver: en spelare som kan hitta offensiva ytor mot ett defensivt inriktat Malta. Lösningen kan vara Kristoffer Olsson.

ANNONS
|

Om skadorna har hopat sig bland backarna är det något annat ett steg upp i förbundskapten Janne Anderssons landslag.

Rennes Jakob Johansson och Leipzigs Emil Forsberg är skadefria. Lägg dessutom till en formstark Sebastian Larsson, AIK, nyckelspelarna Albin Ekdal, Sampdoria, och Viktor Claesson, Krasnodar, samt Jimmy Durmaz, Toulouse, Gustav Svensson, Seattle, och Kristoffer Olsson, Krasnodar.

Det här betyder att Andersson har flera svåra beslut som väntar – även om valet av spelare givetvis präglas av motståndet.

När Spanien väntar i Madrid lär defensivt mer skickliga, positionsstarka och fysiska spelare få inleda på Santiago Bernabéu.

ANNONS

Fredagens möte med Malta blir något helt annat och Sverige – som förväntas styra på Friends arena – lär behöva spelare som i stället har sin spetskompetens i att luckra upp habila försvar, hitta instick och slå öppnande passningar.

"Kan tillföra"

- Vi har fått höra, och vad man vet innan, att de håller ganska tätt bakåt. De vinner inte så många matcher men det är ett ganska svårt lag att bryta ner ändå, säger Olsson, som mycket väl kan vara en av mittfältarna i startelvan.

- Janne och Peter (Wettergran, assisterande) vet mina kvaliteter, vad jag kan tillföra. Sedan om det behövs mot Malta eller mot Spanien, det är upp till Janne och Peter.

23-åringen är inne på att djupledsspelet kommer att vara viktigt men att tålamod också är avgörande och att noga avväga vad som krävs under vissa skeenden i matchen.

ANNONS

- Man går alltid in för att vinna varje match men sedan får man se hur matchbilden blir och hur defensiva de är. Ibland kan det vara svårt att veta nivån på dem men vi ska gå in och gasa och försöka vinna, säger han.

- Janne och Peter sätter en spelidé och en matchplan hur vi ska spela men det är klart att vi ska gasa, så att det inte bara blir sidledsspel och så. Det gäller att hitta en mix mellan tålamod och att man ska in i straffområdet, fylla på med folk och komma till målet.

"På väg tillbaka"

Kristoffer Olsson spelade från start i Sveriges första kvalmatcher – 2–1 mot Rumänien och 3–3 mot Norge – men har efter knäskadan på Ullevål i Oslo haft sparsamt med speltid i sitt ryska klubblag.

- Det är klart att man tappar lite när man är borta. Det är svårt att tro det, man tror att man kommer tillbaka i formen som fanns tidigare, men man tappar lite, säger han.

ANNONS

- Men nu känner jag att jag är på väg tillbaka. För varje match som jag har hoppat in i och för varje träning känns det bättre.

TT

ANNONS