Färjestads före detta målvakt Adam Werner kände sig ofördelad efter att ett mål mot HV71 blivit godkänt under vårens SM-slutspel. Arkivbild.
Färjestads före detta målvakt Adam Werner kände sig ofördelad efter att ett mål mot HV71 blivit godkänt under vårens SM-slutspel. Arkivbild.

Kritiserade målregeln ändras

Godkänna eller döma bort? Det var den återkommande frågan förra SHL-säsongen när målvakterna vidrördes av en motståndare i samband med mål. Nu har Svenska ishockeyförbundet förtydligat regeln.

ANNONS
|

Den gångna SHL-säsongen kom till stor del att präglas av en rad bortdömda mål på grund av kontakt mellan utespelare och målvakt i och utanför målområdet.

Nu har regeln korrigerats och förtydligats.

I ett pressmeddelande från Svenska ishockeyförbundet presenteras en rad nya regelförändringar till kommande säsong – där det bland annat framgår att målområdet får en ökad betydelse.

Hädanefter är det, precis som tidigare, inte tillåtet att störa målvakten med fysisk kontakt när vederbörande befinner sig i sitt eget målområde. Om målvakten däremot är utanför området när pucken skjuts i mål krävs en förseelse mot målvakten som renderar i utvisning för att målet ska underkännas.

ANNONS

Det var under vårens SM-slutspel som regeln om målvaktsområdet fick som mest uppmärksamhet. Inte minst efter att HV71 i en kvartsfinalmatch mot Färjestad fick ett mål godkänt trots att Mattias Tedenby åkte på målvakten Adam Werners plockhandske dessförinnan.

När sedan Färjestads Linus Johansson i ett semifinalmöte med Djurgården stod för liknande förseelse på Adam Reideborn blev målet däremot, till Karlstadlagets förtret, underkänt.

"Regelverket ämnar alltid till att främja en säker, teknisk och fartfylld ishockey med individens utveckling i centrum. Det är också en viktig demokratisk process i ishockeyfamiljen där engagemang och intresse samlas från bredd till elit gällande förslag och idéer kring spelreglernas utformning och utveckling", säger Svenska ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson i ett pressmeddelande om årets regelbok.

TT

Fakta: Nya reglerna inför säsongen 2019/2020

Regel 1: Banan

Det är numera tillåtet att ha reklam i mittcirkeln, även om mittlinjen döljs.

Regel 2: Målburar

Nya fästpluggar är framtagna. Det finns två varianter. En för ungdom och en för senior/junior. De gamla fästpluggarna får användas i ett år till.

Regel 12: Övriga utrustningsregler

Det är inte längre utvisning för den som inte bär sitt halsskydd. Istället ska domaren rapportera händelsen i efterhand.

Regel 44: Checking to the head

Checking to the head-regeln ändras på så sätt att den endast ska användas vid kroppstacklingar som träffar i huvudet. I övriga fall ska andra regler tillämpas, till exempel elbowing, cross-checking och high-sticking.

Regel 56: Interference & late hit

Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska ådömas utvisning för late hit.

Regel 71: Leaving the bench

Lagstraff ska utdömas om ett lag låter en spelare lämna spelarbåset eller utvisningsbåset vid ett periodslut om det pågår ett bråk.

Regel 72: Refusing to the play the puck

Ett lag som efter varning förhalar spelet genom att ta för långt burskydd, eller som utan att vara ansatta under press spelar in pucken i egen zon, ska ådömas ett lagstraff.

Regel 77: Nedsläpp

Om ett lag felar vid ett nedsläpp ska centern inte längre bytas ut. Istället ska centern varnas och får därefter en ny chans. Vid ett andra fel av samma lag i samma nedsläppsförfarande ska lagstraff utdömas.

Regel 79: Mål

Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.

Regel 80: Icing

Om det är så jämnt att linjedomaren inte kan avgöra vem som är i bäst position att nå pucken i en icingsituation, ska icingen slås av.

Regel 85: Puck ur spel

Om pucken spelas ur spel i anfallszonen av en anfallande spelare ska nedsläppen ändå ske i anfallszonen.

Regel 87: Timeout

Timeout får ej begäras av ett lag som spelat pucken till icing.

ANNONS