Inga herr-EM-matcher på Friends Arena.
Inga herr-EM-matcher på Friends Arena. Bild: Anders Wiklund/TT

Lägger ned tankarna på herr-EM i Sverige

Har du hoppats på ett fotbolls-EM för herrar i Sverige? Då får du tyvärr glömma din dröm.
– Vi har inte kapaciteten som krävs, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Aftonbladet.

ANNONS

I flera år har drömmen om att, på något sätt, anordna herr-EM-matcher i Sverige funnits. Men nu ser det alltså ut att stanna vid just en dröm efter flera motgångar.

Sverige ansökte om att få vara ett av 13 värdländer i sommarens utspridda EM. Tanken var att få arrangera matcher på Friends arena i Solna. Men alternativet fick nobben av Europeiska fotbollsförbundet (Uefa).

Sedan 2016 har de skandinaviska länderna – Danmark, Norge och Sverige – gemensamt undersökt möjligheterna för ett samarrangemang av antingen EM 2024 eller 2028. Det förstnämnda mästerskapet tilldelades Tyskland – och nu begravs de skandinaviska arrangörsförhoppningarna även till det sistnämnda. Detta bara några dagar efter att det öppnades för möjligheten att ansöka om värdskapet.

ANNONS

– Nej, de nordiska förbunden har inte den arenakapaciteten som krävs för ett herr-EM. Således är det inte aktuell att ansöka för EM 2028, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Aftonbladet.

– Vi hade ju ambitionen att söka redan 2024, men backade då på grund av arenakraven, och det är inte möjligt för oss att klara 2028.

För att få anordna EM krävs minst en arena med kapacitet för 60 000 åskådare, och flera andra arenor med stor kapacitet. Friends arena tar in 50 000 åskådare, medan Parken i Köpenhamn tar in 38 000.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS