Gabriel Landeskog, i mitten, under en VM-träning.
Gabriel Landeskog, i mitten, under en VM-träning.

Landeskog: "Blir som en chock"

Gabriel Landeskog hade föreställt sig ett svenskt guldfirande i Stockholm. I stället slutade VM i Slovakien med en tung besvikelse.

ANNONS
|

Med 75 poäng, 34 mål och 41 assist, på 73 grundseriematcher var den gångna säsongen karriärens främsta för Gabriel Landeskog.

Ändå slutade spelåret med dubbla besvikelser.

Först förlorade Colorado det sjunde och avgörande mötet med San Jose i kvartsfinalen av Stanley Cup-slutspelet.

I Kosice försvann sedan drömmen om VM-guld, efter att Finlands Sakari Manninen avgjort 1.37 minuter in i kvartsfinalens förlängning.

"En chock"

- När de satte den i förlängningen… Det blir som en chock. Det blir tomt, man vet inte vad man ska göra, vad man ska tänka. Man hade planerat att vara kvar här, åka tillbaka till Bratislava för att spela semi och final. Det är därför man kommer hit, säger han.

ANNONS

- Man släpper sitt liv i ett visst antal veckor för att spela för Tre Kronor, för sitt land, för att ta hem ett VM-guld till. Och visa att vi är ett ofantligt bra hockeyland men när det tar slut så här fort…

Landeskogs ord kommer i strid ström. Meningar blir till långa resonemang där han hela tiden pratar om sin och spelarnas besvikelse men också hur tungt det är att inte möta svenska folkets förväntningar om ytterligare en framgång för Tre Kronor.

- Vi ville ju vinna, det är inget snack om det. Vi ville vinna VM-guld. Vi hade önskat att få komma hem med ett VM-guld till Kungsan eller Sergels men ja… nu det blev inte så, säger han.

- Det är en besvikelse, och man är besviken över att man inte kunde göra det för gubbarna i omklädningsrummet, men också för folket där hemma. Det är tråkigt.

ANNONS

"Tillfälligheter"

26-åringen försöker även ge sig på en förklaring till hur kvartsfinalen – där Sverige tappade 1–0, 3–1 och 4–3 – kunde sluta med förlust och tidig turneringssorti.

- Det är tillfälligheter som avgör, det är inget roligt svar. Men det händer saker fort där ute och vi kämpade så gott vi kunde i tredje och vi försökte försvara vår ledning så gott vi kunde, men vi kom på hälarna. Med två minuter kvar stod jag på fel position i egen zon och min back fick pucken och skjuter, det blev en retur och så gick den in, säger Gabriel Landeskog om målet som tog matchen i Steel Arena till förlängning.

Kosice, TT:s utsände

ANNONS