Calle Halfvarsson diskades i världscupen i helgen vilket han och landslagschefen Anders Byström inte var speciellt glada över.
Calle Halfvarsson diskades i världscupen i helgen vilket han och landslagschefen Anders Byström inte var speciellt glada över. Bild: Bildbyrån

Landslagschefen efter diskningen: ”Förbannad”

Alliansloppsvinnaren Calle Halfvarsson knep en pallplats i helgens världscuptävling i Ruka – men diskades sedan av tävlingens jury efter loppet.
Det har fått både honom och landslagschefen Anders Byström att reagera.
– Jag är förbannad och lite ledsen för Calles skull, säger Byström till TT.

ANNONS
|

Det var i jaktstarten i Ruka som Calle Halfvarsson visade ytterligare en riktigt fint formbesked.

Halfvarsson gick ut som fyra i fristilsloppet över 20 kilometer och låg med i förstaklungan in mot mål. Han gjorde sedan en stark avslutning och gick i mål som trea efter Johannes Høsflot Klæbo och Pål Golberg.

Stor glädje över pallplatsen där, men den glädjen skulle tas i från honom.

Det var i den sista backen som Halfvarsson lade i nästa växel för att passera ett antal av konkurrenterna. I samband med det gick han ut i eget spår och hamnade med ena skidan utanför banmarkeringarna. En tillräckligt stor regelmiss för att Halfvarsson skulle diskvalificeras, enligt tävlingsjuryn.

ANNONS

Halfvarsson själv var allt annat än nöjd med beslutet efteråt.

– Jag tycker inte att jag gör något fel alls, jag går ingen närmare väg. De stod och flinade upp i juryrummet och ville hellre ha en italienare på pallen. Liknande grejer har hänt flera gånger och då har det blivit gult, nu är det jag och då ska det var diskning, säger han till Sportbladet.

”Är pajaser”

Han får sedan frågan om vad han skulle vilja säga till FIS (internationella skidförbundet) och svarar då:

– De är pajasar allihop.

Även landslagschefen Anders Byström, boendes i TTELA-området, reagerade starkt på diskningen.

– Det är synd för han vinner inget på att köra utanför markeringen. Vi är inte eniga med juryn, kan jag säga. Jag är förbannad och lite ledsen för Calles skull, säger Anders Byström till TT.

SVT:s expert och den tidigare storåkaren Mathias Fredriksson tycker att det är landslagsledningen som får ta på sig att Calle Halfvarsson diskades.

– Jag tycker att Calle är oskyldig. Jag tycker däremot att svenska landslagsledningen skulle ha dubbelkollat det här. Man måste veta vad det är som gäller och Calle fick informationen att det här är ruskorna får man bryta, säger Fredriksson.

Calle Halfvarsson vann tidigare i år Alliansloppet i Trollhättan inför storpublik och har onekligen bevarat formen därifrån in till skidsäsongen.

ANNONS
ANNONS