Sebastian Larsson petades när Sverige slog Malta med 3–0. Borta mot Spanien hoppas han på att vara tillbaka i svenska landslagets startelva.
Sebastian Larsson petades när Sverige slog Malta med 3–0. Borta mot Spanien hoppas han på att vara tillbaka i svenska landslagets startelva.

Larsson hoppas på startplats efter petningen

Mot Malta blev Sebastian Larsson för omväxlings skull petad. Nu hoppas 34-åringen att hans rutin av stormatcher ska föra honom tillbaka in i startelvan när Sverige gästar Spanien på måndag.

ANNONS
|

En skadefri och tillgänglig Sebastian Larsson återfinns i princip alltid i Janne Anderssons startelva när det vankas tävlingsmatch för Sverige.

Just därför var det en ovan 34-åring som fick inleda fredagens EM-kvalmatch mot Malta på bänken.

- Det var absolut en besvikelse. Det vore konstigt att stå här och säga att man inte bryr sig. Då skulle man nog inte vara här (i landslaget), säger Larsson dagen efter 3–0-segern där han fick hoppa in och ersätta Albin Ekdal i den 77:e minuten.

ANNONS

Får Sebastian Larsson sin vilja igenom så var petningen en tillfällig företeelse. Till måndagens tuffa bortamatch mot Spanien hoppas han vara med på plan redan från första minuten.

Flera drömmål

Något som talar för att så blir fallet är om inte annat veteranens rutin från tidigare stormatcher på ståtliga arenor. Larsson har, för att ta två exempel, avgjort möten i Premier League med drömmål mot både Liverpool på Anfield och Arsenal på Emirates Stadium.

Även hemma i allsvenskan har mittfältaren klivit fram och varit tungan på vågen i flera stormöten. Han sänkte Malmö med en magnifik frispark förra hösten och tryckte in två snabba mål i derbysegern mot Hammarby för knappt en vecka sedan.

TT: Är du den sortens spelare som höjer dig i den här sortens matcher mot storlag på stora arenor?

- Jag skulle vilja tro det. Jag tycker att jag har haft en skaplig förmåga att prestera ganska bra fotboll när det har gällt som mest, framför allt senare i karriären, i viktiga matcher och de går ofta hand i hand med stora arenor. Visst har man hjälp av sin erfarenhet och har en form av trygghet tack vare att man har presterat relativt bra fotboll i stora matcher förut.

ANNONS

"Väldigt inspirerande"

TT: Borde det vara till din fördel när Janne tar ut elvan – att du har den sortens rutin?

- Förhoppningsvis. Självklart vill jag gärna se att det skulle vara så. Men samtidigt vet jag inte hur de tänker. Det är ingenting som vi har pratat om.

Även om Sebastian Larsson närmar sig slutet på karriären och har spelat på många stora scener ute i Europa så medger han att det fortfarande kittlar lite extra med match på en arena som Santiago Bernabéu.

- Det är inspirerande. Även om man har varit med ett tag och spelat på en del arenor så är det fortfarande häftigt. Det är så klart en väldigt inspirerande match som man vill spela och vara en del av.

TT

ANNONS