Lena Videkull kan bli av med målrekordet i VM – Amanda Ilestedt hotar

Lena Videkull är Lilla Edet-stjärnan som blev en svensk fotbollslegendar. Men när Sverige spelar bronsmatch i Brisbane på lördagsmorgonen löper hon risk att bli av med sitt VM-målrekord.

ANNONS
|

– Haha, ja, jag blev påmind i mina sociala medier häromdagen. Jag sa att om de går och vinner guld så är det väl okej om jag blir av med det, men om det blir brons så kanske det räcker med att vi delar rekordet, säger Lena Videkull med glimten i ögat.

Lena Videkull, som växte upp på Ström i Lilla Edet och fick sin fotbollsfostran i Göta BK, är den svenska som gjort flest ett mål i samma VM – fem stycken. Det rekordet har stått sig sedan 1991.

Amanda Ilestedt hotar Videkulls rekord

Men nu hotas Lena Videkulls plats på tronen av långa och nickstarka mittbacken Amanda Ilestedt. Hon har stått för ett sensationellt VM och ståtar för tillfället med fyra gjorda mål.

ANNONS

– Det är ganska roligt att en mittback kan slå rekordet. Men om man tänker efter är det kanske inte så konstigt ändå, för Sverige är ju väldigt starka på fasta situationer, säger Lena Videkull.

Hon betonar att hon faktiskt inte blir särskilt sur om Amanda Ilestedt skulle nicka in två mål till i bronsmatchen mot Australien.

– Nej, verkligen inte. Rekord är ju till för att slås, säger Lena Videkull.

Imponerad trots förlusten mot Spanien

Hon är imponerad av vad Sverige åstadkommit i turneringen, trots den tunga semifinalförlusten mot Spanien på tisdagen.

– Det är jättebra att vara bland de fyra och få spela om medaljer. Jag trodde inte att vi skulle klara att gå så långt i år, men vi har haft lite medvind.

Även om Lena Videkull skulle tappa sin ställning som målrekordinnehavare så kommer hon högst sannolikt ha kvar att annat, lite mer utstickande, rekord.

– Jag har faktiskt gjort VM-historiens snabbaste mål. Det var när vi mötte Japan i VM 1991, då gjorde jag mål efter 30 sekunder. Det är jag faktiskt ännu lite mer stolt över.

Uppdatering:

Lena Videkull är även efter Sveriges bronsmatch ensam innehavare av målrekordet i ett VM. Blågult besegrade visserligen Australien med 2–0 och knep tredjeplatsen i mästerskapet, men närmast jagande Amanda Ilestedt klev mållös från planen och stannade på fyra mål i turneringen.

ANNONS

Fullträffarna mot Australien stod istället Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani för.

LÄS MER:Fyllde torget i ösregnet – men Trollhättan fick inte fira en svensk VM-final

LÄS MER:Damlandslaget ställer in eventuellt medaljfirande

LÄS MER:Sveriges bronsmatch visas på Drottningtorget

ANNONS