Fredrik Lindström under skidskyttelandslagets pressträff inför VM i Östersund.
Fredrik Lindström under skidskyttelandslagets pressträff inför VM i Östersund.

Lindström hade herrstafetten som målbild

Fredrik Lindströms kamp för att bli redo till herrarnas VM-stafett lyckades. Veteranen kör förstasträckan när Sverige ska försöka försvara OS-guldet från i fjol.

ANNONS
|

Lindström var Sveriges ankare i stafetten i Pyeongchang förra året. Det var han som korsade mållinjen med en svensk flagga i handen innan han mötte resten av laget i en sensationell guldkram.

Den här säsongen har förstörts av den körtelfeber som däckade honom redan i världscuppremiären. Sedan dess, under den tuffa vintern, har lördagens herrstafett vid skidskytte-VM i Östersund funnits i Lindströms huvud som ett mål.

- Herrstafetten var nog en av de drömmar jag hade när jag var långt ifrån tävlingsspåret. En herrstafett på hemmaplan... Det fanns ett grymt stort sug att komma tillbaka tills dess, säger han på presskonferensen där laget presenteras.

ANNONS

"Bra självförtroende"

Nu blir det Sebastian Samuelsson som tar hand om slutsträckan för Sverige, medan Lindström kör den första. Han ler när han pratar om uppgiften som väntar.

- Det har jag gjort ganska många gånger i början av karriären, jag har bra självförtroende där. Jag är jättetaggad på den här uppgiften och det ska bli så otroligt kul, säger han.

Han gjorde comeback efter körtelfebern i det första loppet på VM, i sprinten där det blev en 66:e plats. Sedan dess har han inte tävlat, men han är ändå optimistisk.

- Tiden talar för mig. Sprinten var sådär, men jag tror att formen är bättre i morgon. Skidåkningen känns bättre och bättre och skyttet har också sett bra ut, säger han.

Lagkamraterna betonar vikten av att ha Lindström med i laget.

- Jo men det betyder mycket, han är ju vår trygga punkt. Det är han som har fått ta alla tunga smällar när vi inte var så bra för några år sedan och det är han som drivit hela laget framåt. Det är jätteskönt att han är här, säger Jesper Nelin, som kör andrasträckan.

ANNONS

"Starkare lag än på OS"

Martin Ponsiluoma är det nya namnet in i laget jämfört med OS-laget, och Peppe Femling petas.

- Det är något man längtat efter hela året. Jag är väldigt laddad på min uppgift, säger Ponsiluoma inför sin tredjesträcka.

Sebastian Samuelsson avslutar för Sverige och visade så sent som i singelmixedstafetten tillsammans med Hanna Öberg att formen finns där.

- Jag skulle säga att vi på pappret är ett starkare lag än vi var på OS i fjol. Det känns som att vi alla har tagit kliv och känslan är att vi är ett väldigt starkt lag som blir bättre hela tiden, säger Samuelsson.

Senast Sverige tog medalj i en herrstafett på ett VM var 1967. I världscupen i år har det blivit en seger, i Hochfilzen där Samuelsson precis som nu var ankare.

- Jag är jättepeppad, jag har kört några slutsträckor nu och tycker att jag har gjort det bra, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Svenska VM-medaljer i herrstafett

1966: Brons – Olle Petrusson, Tore Eriksson, Holmfrid Olsson, Sture Ohlin

1967: Brons – Olle Petrusson, Tore Eriksson, Holmfrid Olsson, Sture Ohlin

ANNONS