"När man har kroppen som arbetsredskap så är det ju fel grej att få. Men det är som det är. Det är ett vanligt virus och nu fick jag det", säger Lindström om sin körtelfeber. Arkivbild.
"När man har kroppen som arbetsredskap så är det ju fel grej att få. Men det är som det är. Det är ett vanligt virus och nu fick jag det", säger Lindström om sin körtelfeber. Arkivbild.

Lindström hoppas göra en Fourcade

Skidskyttestjärnan Martin Fourcade kom tillbaka från körtelfeber och gjorde succé. Det ger hopp för Fredrik Lindström, som fortfarande tror att hemma-VM i Östersund i mars är möjligt.

ANNONS
|

Det dröjer ett par sekunder innan han svarar på den första frågan, "hur mår du?".

- Jo, men det blir väl sakta men säkert bättre i varje fall. Men jag har fortfarande lite feber och så där, så jag är ju inte redo att börja träna, säger Lindström.

Han förstod ganska direkt att det var något annat än en vanlig förkylningsinfektion – han som nästan aldrig har feber hade nu en feber som vägrade ge med sig.

ANNONS

- Redan när jag hade haft feber i typ fyra dagar i rad så kände jag väl att det här är något som är konstigt och det var då som läkarna tog lite blodprover.

"Får acceptera"

Det har gått två veckor sedan han lämnade världscuppremiären i Pokljuka med feber, och en vecka sedan det konstaterades att det rör sig om körtelfeber. Det upptäcktes i ett tidigt skede vilket är positivt.

- Det som är bra med att jag vet att jag har körtelfeber det är ju att jag är medveten om att även om jag är feberfri får jag hålla tillbaka någon vecka till innan jag börjar träna, säger Lindström.

- Det är såklart inget man vill ha så här mitt i en brinnande säsong och en väldigt rolig säsong också... Men samtidigt får man ju liksom acceptera det, och sen göra det bästa av det.

ANNONS

Han har fått sätta upp nya mål med säsongen, som nu helt fokuserar på hemma-VM i mars. Läkarna säger att chansen finns.

- Det är väl egentligen det jag behöver veta, att det finns en möjlighet. Men det är klart att jag har fått informationen också om att man inte riktigt vet hur det här kommer att utvecklas, så jag är väl lite beredd på båda.

Respekt

Allt är väldigt ovisst med körtelfeber, och det är kanske också det som är det jobbiga.

I den bästa av världar kan man komma tillbaka hyfsat snabbt, som skidskyttestjärnan Martin Fourcade gjorde säsongen 2014–15 när han drabbades av viruset under sommaren och fick hela försäsongen förstörd.

- Och så gick han ändå och vann världscupen det året. Han är ju ett exempel på att det går, och nästan från en svårare sits också, att kastas in i massa tävlingar och försöka orka hela vägen. Till skillnad från mig nu, jag har ju räknat bort stora delar av säsongen, nu handlar det om att få till en formtopp på slutet.

ANNONS

I andra hållet av spektrat finns mardrömsberättelser som Robin Söderlings, tennisspelaren som aldrig kom tillbaka från sin sjukdomstid.

- Jo, så man har ju lite respekt för det så. Att se till att ta det lugnt och låta det läka ut ordentligt. Börjar du pressa kroppen för tidigt kan du väcka det till liv igen.

Sysslar med julbestyr

Han kommer att ta nya prover efter nyår för att se om hans värden börjar återgå till det normala. Men än finns ingen prognos. Och i stället för att köra helgens världscuptävling i Nove Mesto är det vila, lek med barnen och julsysslor som står på schemat.

- Mitt frågetecken var hur jag skulle hinna hem till jul, men nu är jag på plats och kan hjälpa till lite i julbestyren i alla fall. Så det finns att göra, säger han.

ANNONS

Han lär också följa lagkamraterna på tv. Den gångna helgens succé i stafetten där herrarna – utan Lindström och Jesper Nelin från OS-guldlaget – vann världscuptävlingen i Hochfilzen, gick honom såklart inte förbi.

- Det var så himla kul att se. Jag vet ju att alla lägger ner samma mängd arbete under träningsåret och då tycker man att det är lite orättvist sen när en del hamnar snett in i säsongen och inte får visa sin kapacitet. Men nu fick några andra chansen att briljera och det gjorde de ju verkligen. Jag är så himla glad för det.

TT

Fakta: Körtelfeber

Symtomen liknar halsfluss men är vanligtvis kraftigare vid körtelfeber. Körtelfeber orsakas oftast av ett virus.

Vanliga symtom kan vara: Ont i halsen, feber, trötthet, huvudvärk, ont i kroppen, tappad aptit, svullna lymfkörtlar på halsen, i armhålorna och ljumskarna, förstorade och röda halsmandlar med gråvit beläggning, illaluktande andedräkt.

Symtomen går oftast över på två till tre veckor. Däremot är det vanligt att man känner sig trött under en längre tid, ibland i flera månader.

Den första månaden efter att man insjuknat ska man undvika kraftig ansträngning och framför allt kontaktsporter.

Det finns ingen särskild behandling mot viruset, utan det går ut på att försöka lindra symtomen.

Källa: www.1177.se.

Fakta: Fredrik Lindström

Född: 24 juli 1989.

Bor: Östersund.

Världscupdebut: 2008/2009.

Meriter: OS-guld, herrstafett, 2018, 2 VM-brons (15 km masstart 2012, 20 km distans 2013). 5 individuella pallplatser i världscupen varav en seger 2012.

ANNONS