Fredrik Lindström hoppas kunna njuta av sin VM-start.
Fredrik Lindström hoppas kunna njuta av sin VM-start.

Lindström: "Jag hoppas jag ska njuta"

Varje VM-start sågs som en bonus inför mästerskapet. Det blir utbetalning direkt för Fredrik Lindström.

ANNONS
|

Att hans namn var med när den svenska sprinttruppen presenterades tidigare i veckan var lite av en överraskning.

Trots allt var det mycket som var oklart kring veteranen Fredrik Lindströms fysiska status.

Den körtelfeber han drog på sig redan i samband med säsongens första världscupslopp i december hade raserat nästan hela säsongen.

När han anslöt till landslagets förläger i Idre så var det första gången Lindström drog på sig landslagskläderna sedan världscupspremiären.

Ha roligt är målet

Över ett gäng gemensamma träningspass med landslagskollegorna visade han att formen inte var allt för nedgången – och därmed får Fredrik Lindström chansen direkt i hemma-VM:s första individuella herrdistans i eftermiddag.

ANNONS

- Ja, någonstans tänkte jag inför VM att varje start jag får blir en bonus. Jag räknade inte med mycket på förhand. Att få börja med en tävling direkt första helgen är jättestort, säger Lindström inför sprinten.

TT: Har du något mål med tävlingen?

- Jag hoppas väl att jag ska njuta, ha roligt. Jag är grymt sugen på att tävla igen. Sedan får vi väl se resultatmässigt. Jag vet inte var jag står men det ska i alla fall bli grymt kul.

"Premiärnerverna borta"

Den, på förhand, största svenska medaljaspiranten i den stentuffa, Johannes Thingnes Bø-ledda konkurrensen får ändå anses heta Sebastian Samuelsson.

Även om det blev totalt fyra bom, tre av dem i ett rock n' roll-skytte på sista stående, i mixedstafetten så fick OS-silvermedaljören ett skönt formbesked i torsdagens premiärlopp.

- Ja, det var en jättebra start. Nu är premiärnerverna borta, sade Samuelsson efter mixedstafetten.

ANNONS
TT

Fakta: Svenska VM-medaljer i sprint (herrar)

1974: Brons – Torsten Wadman

2012: Brons – Carl Johan Bergman

Fakta: Fem medaljkandidater i herrsprinten

Johannes Thingnes Bø, Norge

Den norske stjärnan förväntas plocka hem medaljer i Östersund likt ett barn plockar på sig chokladmynt i en godisbutik. Det i sig kan ju, så klart, innebära en extra press för fenomenet. Men om Bø skjuter fullt så blir det med största sannolikhet guld. Om inte kan det ändå bli det.

Alexander Loginov, Ryssland

Den främste utmanaren till lillebror Bø? 27-åringen från ryska Saratov har flera pallplatser i just sprint från årets världscup. Samtidigt är hans deltagande både i cupen och VM ifrågasatt av bland andra Sebastian Samuelsson, efter att Loginov tidigare varit avstängd för epo-dopning efter skandalen i Sotji 2014.

Benedikt Doll, Tyskland

Den regerande världsmästaren från Hochfilzen 2017 har redan en VM-medalj från Östersund i ryggsäcken efter silvret på mixedstafetten. Det där guldet i Hochfilzen är dock fortfarande den enda gången Doll har fått kliva upp längst upp på ett podium i mästerskap eller världscup.

Vetle Sjåstad Christiansen, Norge

En "dark horse" i sammanhanget. Gör sitt första världsmästerskap men har hittills gjort det bra när han i egenskap av ankare åkte hem mixedstafett-guldet för Norge.

"Våra tränare måste vara galna som sätter mig på sistasträckan i mitt första VM", sade Christiansen på presskonferensen efter det.

Är det så galet att tro att han kan blanda sig i medaljstriden även individuellt?

Martin Fourcade, Frankrike

En gång i tiden en suverän och gigant i skidskyttets världselit. På senare tid verkar den Martin Fourcade man varit van vid att se vara någon annanstans. Hittade inte rätt för Frankrike på mixedstafetten, och har haft det tufft i årets världscup.

Man räknar dock aldrig bort en Martin Fourcade.

ANNONS