Häckens Stina Blackstenius och Linköpings Nilla Fischer under lördagens match i damallsvenskan mellan Häcken och Linköping. 'I dag hade vi kontroll på henne' säger Nilla Fischer.
Häckens Stina Blackstenius och Linköpings Nilla Fischer under lördagens match i damallsvenskan mellan Häcken och Linköping. "I dag hade vi kontroll på henne" säger Nilla Fischer. Bild: Adam Ihse/TT

Linköping skrällde mot favorittippade Häcken

Favorittippade Häcken tappar mark i toppen på damallsvenskan. Linköping tog en meriterande skrällseger när de slog göteborgskorna på bortaplan (1–0)
– I dag lyckades vi störa dem på ett annat sätt än vad vi gjort tidigare, säger en nöjd Nilla Fischer efter triumfen.

ANNONS

Linköping kom till spel efter två veckors uppehåll. Förra omgångens match fick skjutas upp efter coronautbrott i Piteå. Linköping har mött Häcken två gånger tidigare under säsongen och förlorat bägge, senast i cupen då det föll med 2–5.

– Men i dag har vi kontroll på dem. Det swischar mycket men de är inga frilägen. Vi gjorde en bra laginsats, summerar Nilla Fischer.

Och Häckens tränare Mats Gren tvingas hålla med.

"Parkerade bussen"

– Linköping gjorde det svårt för oss. De "parkerade bussen" ända från första början och spelade på kontringar. Och när de får ett mål så får de matchen dit de vill, konstaterar han besviket.

ANNONS

Linköping kunde ta ledningen i den 19:e minuten efter en delikatess från Therese Simonsson som på mittplan klackade bollen förbi Häckens Filippa Curmark. Det gav fri väg för Uchenna Kanu som ensam med Jennifer Falk inte gjorde något misstag.

– Jag och Therese förstår varandra väl. Hon behövde bara skarva bollen för hon visste att jag skulle gå på djupet, förklarar matchvinnaren.

Trummade på

Efter målet trummade Häckens offensiv på. Det resulterade i rader av hörnor och flera halvchanser. Men Nilla Fischer i Linköpings backlinje dirigerade sina backkollegor och markerade samtidigt bort Stina Blackstenius som hade svårt att komma till avslut.

– Det är utmaning att spela mot Stina och Pallo [Pauline Hammarlund]. De går tufft i boxen och är snabba och kraftfulla båda två, säger Nilla Fischer.

– Defensivt gör vi det bra. Vi hamnade i många dueller men klarar av att reda ut det.

Linköpings tränare Andrée Jeglertz är tacksam över mer än resultatet.

– Det var en viktigt seger. Både för serien och för att vi vill vinna varje match. Men också utifrån hur det sett ut de senaste två matcherna. Så det var skönt, säger han.

Linköpings seger innebär att laget tar ett ett rejält kliv upp i tabellen och markerar att östgötskorna också vill vara med och slåss i toppen.

ANNONS

– Vill vill alltid vara med att slåss i toppen. Det här var väldigt bra för självförtroendet. Det är jättebra att vinna mot förra årets svenska mästare, säger Nilla Fischer.

Tappat fem poäng

För Häcken ser det dystrare ut. De har nu tappat fem av sex poäng på de två senaste omgångarna. Och avståndet till Rosengård i toppen riskerar att rinna iväg.

– Det är klart det är surt att förlora, speciellt hemma. Man vill ju aldrig förlora en match och man vill aldrig tappa en enda poäng, säger Mats Gren.

Nu får Häcken ladda om. På torsdag är det ny match på Bravida där en pokal står på spel. Häcken tar emot Eskilstuna i finalen i Svenska cupen.

– Det blir en helt ny match. Då är jag säker på att vi kommer att vara laddade och tänker bevisa att den här förlusten bara var en engångsföreteelse.

Jonas Dagson/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS