Segrare. Joakim Ljunggren, Karlskoga EK blev historisk när han tog sjunde segern i klassiska Novemberkåsan.
Segrare. Joakim Ljunggren, Karlskoga EK blev historisk när han tog sjunde segern i klassiska Novemberkåsan.

Ljunggren blev historisk

Det blev en historisk sjunde seger för Karlskogaföraren Joakim Ljunggren när Novemberkåsan avgjordes natten till söndagen. Ljunggrens segermarginal blev drygt 33 minuter efter nästa sju timmar på motorcykeln.

ANNONS

Tusentals människor hade sökt sig ut till skogarna mellan Trollhättan och Uddevalla för att följa en av världens hårdaste endurotävlingar, som firar 100 år och kördes för 90 gången. Start och målgång var på Glimmingens motorstadion i Uddevalla.

Se alla bilder från Novemberkåsan här.

Åskådarna fick också alla sina fördomar besannade. Morgonen bjöd på en novembergrå himmel, och vägarna var precis så dyiga och svårkörda som förväntat.Storfavoriten Joakim Ljunggren, Karlskoga EK hade grepp om kåsan från början och ledde med 96 sekunder efter den inledande dagsettappen. När mörkret föll fortsatte 30-årige Ljunggren att åka stabilt på de tio avslutande sträckorna. Segertiden blev 6:50:56,1. Han gjorde det ingen annan gjort i Novemberkåsans 100-åriga historia: Vunnit den sju gånger.– Det känns jätteskönt. Det var en dröm som gick i upplevelse, men det har varit en jättelång och tuff kåsa. Jag tycker det här var en av de jobbigaste kåsor jag har kört. Det var blöt, tungt och vi kom sent in i mål, säger en trött, men glad Joakim Ljunggren efter målgång.Han fortsätter:– Dagsettappen gick jättebra, men nattettappen var betydligt tuffare och nervöst. Det var ingen fart i körningen. Hur mår du nu?– Jag är oerhört sliten och mår inte alls bra, men jag är glad över segern. Det känns riktigt roligt. Nu ska jag hem och sova och vila i en vecka, berättar Ljunggren och skiner upp i ett leende.Ljunggren var skickligast på att hitta de bästa spåren och kortaste vägarna genom luriga skogspartier och över de kärr och bergsmassiv som är utmärkta på Novemberkåsans karta.Tvåa blev Niklas Persson, även han från Karlskoga EK på 7:24:35,7. Trean Martin Sundin, Kumla EF var ytterligare drygt tio minuter efter.Amanda Elvin, Grums - kåsans enda startande tjej tog sig längre än de flesta, men tvingades bryta efter tio av 15 sträckor.Sammanlagt kom 158 enduroförare till start i kåsan och 47 av de tvingades avbryta.

ANNONS
ANNONS