Statsminister Stefan Löfven (S) närvarade vid Lennart Johanssons begravning i Katarina kyrka i Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven (S) närvarade vid Lennart Johanssons begravning i Katarina kyrka i Stockholm.

Löfven och Platini tog farväl av Johansson

I Katarina kyrka fördes Lennart Johansson till sista vilan. Och många var på plats för att ta farväl av den före detta Uefa-ordföranden.

ANNONS
|

Regnet strilade ner när prästen Olle Carlsson ringde in för begravningsakten av Lennart Johansson.

Sedan följde Freddie Mercurys "We are the champions", AIK:s inmarschlåt "Å vi e AIK" och högsommarpsalmen "I denna ljuva sommartid" innan pastorn berättade utvalda delar – som vissa ledde till korta skratt – från Johanssons liv.

Ett flertal välkända namn närvarade vid Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm för att ta ett sista farväl av Johansson, som avled den 4 juni, 89 år gammal.

"Varm och fin"

- Jag träffade honom på fotbollsgalor och landskamper, och han hade alltid tid för att ta ett samtal. Jag pratade med honom ett antal gånger och jag lärde känna en väldigt varm och fin människa, säger statsminister Stefan Löfven (S).

ANNONS

- Han var en duktig ledare, målmedveten och han har uppnått mycket... Men också hans mänskliga framtoning har jag uppskattat väldigt mycket.

Nils-Eric Johansson, en av de som bar ut kistan till begravningsbilen, såg begravningen som en hyllning och mindes alla bra historier som Johansson har berättat för AIK:s tidigare lagkapten.

- Det var en bra kille. Han hade bra historier och var en fantastisk berättare. Han fick med alla. Han berättade med inlevelse och engagemang så att man snabbt blev meddragen och fick ett leende på läpparna, säger han.

"Fin ceremoni"

Svenska fotbollsprofiler som Sven-Göran Eriksson, Janne Andersson, Lars Lagerbäck, Tord Grip och Patrik Andersson tog farväl av Lennart Johansson. Men även Aleksander Čeferin, Uefas ordförande, och den tidigare storspelaren och Uefa-ordföranden Michel Platini.

- Det var en fin ceremoni. Statsministern var här och kyrkan var full, och det visar att det finns respekt för Lennart. Många från den tidigare exekutiva kommittén var även här för att hedra Lennart. Det var fint, säger Platini som efterträdde Johansson som ordförande för Europeiska fotbollsförbundet 2007, en tjänst han hade fram till 2015 då Fifas etiska kommitté stängde av honom för misstänkt korruption.

ANNONS

- Jag kom så klart hit för att jag också ville hedra Lennart. Han har varit en stor del av mitt liv i 25 år. Vi bråkade ibland men det var aldrig något problem. Jag ville vara med honom under hans sista dag.

TT

Fakta: Lennart Johansson

Född: 5 november 1929 i Bromma.

Död: 4 juni 2019.

Poster som idrottsledare: Ordförande i AIK 1967–1980, ordförande i Föreningen svensk elitfotboll 1978–1984, ordförande i Svenska Fotbollförbundet 1985–1990, ordförande i Europeiska fotbollsförbundet, Uefa 1990–2007.

Övrigt: En av svensk fotbolls främsta företrädare på den internationella scenen. Kandiderade till posten som ordförande i det Internationella fotbollsförbundet, Fifa, 1998 men förlorade omröstningen mot Sepp Blatter. Omgående framkom uppgifter om att den avgående ordförande João Havelange låg bakom röstköp för att Blatter skulle bli vald. Sedan 2001 bär den herrallsvenska mästarpokalen hans namn.

Källor: TT, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Föreningen svensk elitfotboll.

ANNONS