Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: PETTER ARVIDSON
Bild: PETTER ARVIDSON

Lustig ser inte Schweiz som omöjliga: "Inte ett världslag"

Mikael Lustig har åkt ut två gånger i gruppspelet i EM. Men nu är han äntligen vidare till slutspel och njuter till fullo. - Det är helt underbart, säger han.

Under EM 2012 blev Mikael Lustig hånad på sociala medier efter ett mål där Ukraina kunde få in bollen intill stolpen trots att han stod där och bara skulle få undan bollen. Fyra år senare i EM i Frankrike blev det respass direkt i gruppspelet efter ett svagt EM-slutspel. Men den här gången gick det desto bättre för Mikael Lustig.

– Såklart att det är en jäkla skillnad! Man har ju alltid bilden innan ett mästerskap att det ska gå bra och man målar upp en bild och att få vara med om det är helt underbart, säger han och fortsätter.

– Man nås av bilder hemifrån av nära och kära och ser på torg i Sverige hur folk sitter med klarblå himmel och har det gött och ser oss vinna.

Känslan inför Schweiz?

– Egentligen som tidigare matcherna, mot Mexiko hade vi en skön matchbild och den får man gärna igen. Men vi är starka defensivt och gör det bra i våra omställningar och skapar en hel del på fasta situationer.

– Sen har Schweiz en förlust på de 25 senaste matcherna och är rankade sexa i världen. Schweiz är ju inte Brasilien men vi ska inte tokköra för det utan det kommer vara samma gamla Sverige.

Vilka är favoriter?

– Kollar man på pappret och att Schweiz har en förlust på 25 matcher så får de nog vara favoriter.

Är Schweiz det sjätte bästa landslaget i världen?

– Nej, det kan jag inte säga. De har gjort det väldigt bra i de matcherna som jag har sett och har jättebra spelare på pappret men det är inte det här världslaget om man säger så.

Har du koll på vem du kommer möta?

– Vi får se vem som spelar … men det är väldigt bra spelare. En spelar ju i Hoffenheim och en i Schalke.

Efter de här prestationerna för er, kommer ni att vara extra heta på marknaden i sommar?

– Det har man ju sett tidigare när Ryssland hade sitt mästerskap, Grekland hade sitt och gör man det extremt bra så kommer det att hända saker. Sen är jag kanske inte den som det pratas mest om men några grabbar i laget kommer nog att få en flytt efteråt och det är jag ganska övertygad om.

Största hotet i Schweiz?

– De har flera jättebra spelare men ingen på den där riktiga toppen men det är väl Shaqiri som är närmast.

Tolv år sedan senaste VM-åttondelsfinalen för Sverige, vad gjorde du då?

– Jag vet inte riktigt vart jag var men jag följde matchen och Teddy blev utvisad där ja.

Hur känns kroppen? Sliten?

– Den känns bra och jag känner mig väldigt fräsch även fast det är mycket matcher i Celtic. Jag snittar väl 50 + de senaste säsongerna.

Hur var det att ladda om efter segern mot Mexiko?

– Det gick ganska snabbt från att vi firade tills vi sa att nu kör vi och vi har haft fullt fokus efter det. Det är skönare med vinst för då tänker du inte lika mycket men vi har haft rätt fokus på rätt saker.

Hur slutar matchen?

– Det är svårt att sia om … men vi har en bra känsla och så länge vi följer vår gameplan så kommer vi att ha chansen.