Växjös Pontus Holmberg jublar efter sitt 1–0-mål i 3–2-segern i finalreprisen mot Rögle. Bild: Mikael Fritzon/TT

Mästarlaget segrare även i finalreprisen

Drygt fyra månader efter att de båda lagen gjort upp om SM-bucklan drabbade de samman i en finalrepris. Även den här gången drog Växjö det längsta strået.
– Skönt att vi vann en tajt match, säger en av Växjös målskyttar, Pontus Holmberg, efter seger med 3-2 mot Rögle.

Pontus Holmberg spelade en av de avgörande rollerna när Växjö i maj besegrade Rögle i SM-finalen. Det blev samma visa när lagen åter drabbade samman.

– Man vet att det var dem vi slog, en bra känsla, säger Holmberg till TT.

Växjös ledningsmål blott 43 sekunder in i matchen, signerat av just Pontus Holmberg, kom i en sekvens då hemmalaget öste på för fullt i anfallszon.

– Det är lite slump och tillfälligheter, förklarar Holmberg sina återkommande starka insatser mot just Rögle.

– Vi kom inte ut så som vi ville och fick jobba i uppförsbacke, säger Rögles forward Ted Brithén till TT.

Delikat framspelning

Några minuter efter den första periodpausen replikerade Rögle. Växjös spelare gick bort sig, vilket gav Adam Tambellini samt Leon Bristedt möjlighet till ett snabbt anfall som Bristedt avslutade med att kvittera till 1–1.

Men Växjö återtog ledningen när Olle Lycksell, delikat framspelad av Holmberg från en position bakom förlängda mållinjen, överlistade målvakten Christoffer Rifalk.

I början av den tredje perioden utökade Växjö, genom mål av Richard Gynge i spel fem mot fyra, sin ledning. Rögle, som inlett säsongens SHL-spel med två raka bortasegrar, befann sig plötsligt i en uppförsbacke som såg allt mer besvärlig ut.

Men, Växjö har under SHL:s inledning tappat flera ledningar med två mål. När åtta minuter återstod av den tredje perioden reducerade Rögles back Lucas Ekeståhl-Jonsson.

– Vi är inte ett lag som ger upp, så länge det är sekunder kvar på klockan kämpar vi för det, säger Ted Brithén.

Många bortamatcher

I matchens slutskede plockade Rögle ut sin målvakt, men den här gången höll Växjö hela vägen till tre poäng.

– Det hade varit väldigt tråkigt om de gjort 3–3 idag, man ska inte underskatta vikten av att hålla en ledning. Över 60 minuter tycker jag att det är vår bästa insats hittills, säger Pontus Holmberg.

Matchen var den tredje av totalt sex raka bortamatcher som inleder Rögles SHL-säsong. Den 9 oktober välkomnar laget Malmö till derby i hemmaarenan i Ängelholm.

– Vi välkomnar fansen hem till vår arena, det ska bli kul att komma hem och spela när den dagen kommer, säger Ted Brithén.