Viktor Claesson under fredagens pressträff i Göteborg.
Viktor Claesson under fredagens pressträff i Göteborg. Bild: Erik Simander/TT

"Man hade önskat att det hade varit rättvist"

Två svenska EM-spelare är fullt vaccinerade mot covid-19. I gruppspelsmotståndarna Polen och Spanien har samtliga spelare ett skydd.
– Man hade önskat att det hade varit rättvist, säger Viktor Claesson, som fått det ryska vaccinet Sputnik V.

ANNONS

Sverige är ett av flera landslag som drabbats av coronautbrott under uppladdningen inför fotbolls-EM. Viktor Claesson och Marcus Berg är de enda spelarna i truppen som fått två vaccindoser mot covid-19, genom duons ryska klubb Krasnodar.

– Man kan ju känna sig lite tryggare. Men samtidigt är det så att jag vet om att man kan bli positiv och åka på en infektion även om du man är vaccinerad – och sprida den vidare. Man är väldigt försiktig ändå. Men jag är väldigt glad att jag har gjort det, det ökar ju skyddet och ger dig bättre odds, säger Claesson på en presskonferens i Göteborg.

ANNONS

Snackade ihop sig

När den 29-årige yttern blev erbjuden Sputnik V av Krasnodar läste han på och tog beslutet i samråd med de andra landslagssvenskarna i klubben (Kristoffer Olsson har antikroppar).

– När vi lade ihop allt kände vi ändå att det var det bästa beslutet, både för pandemin men också inför EM, att få det här skyddet. Vi snackade precis om det, då när vi tog vaccinet, att man inte ville åka på någonting precis före mästerskapet. För då kan hela mästerskapet vara över, på grund av att man får en liten förkylning. Det vill man helst undvika.

På måndag inleder Sverige EM med gruppspelspremiär mot Spanien i Sevilla. Precis som Sverige, där Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg testats positivt för coronaviruset och isolerats, har spanjorerna haft spelare som testats positivt.

Hade önskat annorlunda

Efter det interna coronautbrottet har Spanien vaccinerat hela truppen, precis som gruppspelsmotståndaren Polen gjort sedan tidigare.

Viktor Claesson hade velat att Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som arrangerar EM, bistått samtliga 24 lag med vaccin. Ett alternativ som Uefa övervägde, men valde bort av organisatoriska och etiska skäl.

– Man hade önskat att Uefa hade haft lika för alla, att de hade köpt in de doserna som hade krävts. Men så blir det en etisk fråga: Man går före i kön, före dem som behöver vaccinet mer än oss.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS