Marcus Berg är mitt uppe i valet av ny klubb och kvalet till EM-slutspelet nästa sommar.
Marcus Berg är mitt uppe i valet av ny klubb och kvalet till EM-slutspelet nästa sommar.

Marcus Berg i valet och kvalet

IFK Göteborg lär få vänta på Marcus Berg. Landslagsanfallaren stannar förmodligen utomlands minst en säsong till.

ANNONS
|

Berg har spelat sin sista match med Al Ain i Förenade arabemiraten. Nu är han i såväl valet som kvalet. I sommar bestämmer han ny klubbadress, de närmaste dagarna vill han bidra mot Malta och Spanien och ta landslaget några steg närmare EM-slutspelet nästa sommar.

- Kontraktet går ut sista juni, så det är bara att leta på efter något nytt. Jag känner mig ganska trygg i att det ska komma någonting bra, säger Berg.

ANNONS

Han har flera gånger påpekat att han gärna avslutar sin karriär i IFK Göteborg och då helst tillsammans med tidigare klubbkamrater som Gustav Svensson, Oscar Wendt och Pontus Wernbloom.

Men det lär dröja.

Stanna utomlands ambitionen

Berg säger inte definitivt nej till en flytt hem redan nu, men ambitionen är att spela ut ett sista kontrakt som utlandsproffs.

- Om jag känner min kropp rätt, tror jag att jag har ett par år kvar på en ganska bra nivå. Tanken är väl att göra ett eller två år till utomlands och sedan blir det Blåvitt – om man får drömma, säger Berg.

- Det gäller att vara skadefri och prestera.

Under våren har det spekulerats i klubbar i Qatar och Olympiakos i Grekland, het rival till Panathinaikos, Bergs tidigare klubb.

- Jag tänker inte säga så mycket om specifika klubbar. Det är klart att det är känsligt med Olympiakos, men det skrivs så mycket. Det stämmer inte att jag har bestämt mig för något. Min agent tar in allt som kommer och så får vi sätta oss ned efter landskamperna och se vad som är bäst.

ANNONS

"Öppna för allt"

TT: Vad vill du, vad vill din familj?

- Vi är öppna för allt. Vi har inte stängt några dörrar alls. Det lutar åt att det blir utomlands något år till, men sedan får vi se. Det ska stämma för mig och för familjen.

Vad väger tyngst?

- Bra fråga. Det är klart att ekonomin spelar in. Det ska jag inte ljuga om. Fotbollsmässigt ska det vara på en bra nivå, men i vilken världsdel är svårt att säga. Jag har varit i arabvärlden i två år och det har fungerat bra där.

- Jag är öppen för allt.

Marcus Berg bröt sin årslånga måltorka i landslaget när han tryckte in 2–0 mot Ryssland i Nations League i november. Robin Quaison och Alexander Isak har spetsat konkurrensen om de två platserna på topp i förbundskaptenen Janne Anderssons elva, men Berg tror att han blir kvar ett tag till.

ANNONS

Respekt för Malta

Närmast är mot Malta i EM-kvalet på fredag.

- Jag hoppas det. Senaste samlingen (kvalen mot Rumänien och Norge i mars) gick jättebra. Jag känner mig sugen, det var ett tag sedan jag spelade match och det skulle vara roligt att få spela igen.

Berg underskattar inte malteserna inför fredagens möte på Friends arena.

- Det kommer att bli en ganska tuff match. Det är klart att de under alla år fått spela en ganska defensiv fotboll, men där är de ganska starka och stabila. Det gäller för oss att komma upp i en bra nivå med mycket rörelse, skapa chanser och försöka sätta dit bollarna.

TT

ANNONS