Norrmannen Johannes Høsflot Klæbo och de andra världscupåkarna har en tuff uppgift framför sig i dag, när premiärhelgen i Ruka avslutas med en masstart över 20 kilometer.
Norrmannen Johannes Høsflot Klæbo och de andra världscupåkarna har en tuff uppgift framför sig i dag, när premiärhelgen i Ruka avslutas med en masstart över 20 kilometer. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/TT

Märklig bana avslutar helgen: "Kul är den inte"

Man hinner se mycket under två mils skidåkning.
Inte i Ruka.
Dagens ovanliga bansträckning faller inte alla i smaken.
– Kul är den inte. Men den är jobbig, säger norske stjärnan Johannes Høsflot Klæbo inför 20 kilometer masstart.

ANNONS

En fristilsmasstart avslutar vinterns första världscuphelg i längdskidor. Dagens 20-kilometerslopp engagerar åkarna, men inte bara i positiva ordalag.

– Det är en speciell bana. Jag har stått och grinat i mixade förut när jag har tyckt att den här banan har varit kass. Men det ska jag inte göra nu. Banan är vad den är. Men det blir en utmaning att lägga taktiken, säger Frida Karlsson.

TT: Men den är kass alltså?

– Nej, nej, sluta. Nu ska jag inte kasta mer skit på Finland, säger Karlsson, som tidigare i höst hamnade i visst blåsväder efter att ha kallat Ruka för ett "skitställe".

ANNONS

"Inte min favorit"

Åkarnas avoga inställning beror på den något ovanliga bansträckningen. De 20 kilometerna ska avverkas på en och samma 2,5-kilometersslinga – åtta gånger om.

– Det är en backe och sedan är det ner till stadion. Och sedan är det en backe och sedan är det ner till stadion. Typ så. Det blir speciellt när vi kör åtta varv på en ”2,5:a”. Men alla banor är olika. Man får försöka bemästra det här också, säger Moa Ilar.

TT: Det låter lite tråkigt?

– Ja, det är inte min favorit. Samtidigt gillar jag när det går fort utför och det gör det ju här.

Damerna och herrarna kör samma bana. De verkar även dela känslorna för den. Norske storstjärnan Johannes Høsflot Klæbo håller med om att den är trist.

– Ja, i alla fall eftersom det är den tuffaste slingan man kan tänka sig. Det går upp och ner för backarna hela tiden, säger Klæbo.

– Nej, kul är det inte. Men det är tungt. Det blir en tuff uppgift.

Svahn gillar den

Banan brukar också passa en viss typ av åkare. Den långa vilan i utförskörningarna gör att även sprintspecialister kan hänga med längre än vanligt. Konditionsstarka åkare som Frida Karlsson och Ebba Andersson får därför svårt att spräcka fältet.

ANNONS

– Jag tycker kanske att det är lite charmigare med banor som är … fatta om vi hade haft en tiokilometersbana? Det är lite charmigare, lite mer gammaldags. Men det finns ju inte längre. Det har dels att göra med snötillgången, oftast finns det inte så mycket snö så man får köra på kortare varv. Och sedan har det att göra med kamerabilderna, att det ska synas publik och så vidare, säger Frida Karlsson.

– Men det är ju om du frågar mig. Linn Svahn älskar den här banan, det kan jag ju säga.

"Kan passa mig"

Ebba Andersson, som tog hem gårdagens 10 kilometer i klassisk stil, är precis som Karlsson mindre förtjust i upplägget.

– Jag hade gärna sett att vi åkte en längre runda än vi ska göra. Men nu är det som det är och då får man bara lov att acceptera situationen och hantera det så väl man kan. Men det är ju inte jätteofta som man ska snurra så många varv, säger Ebba Andersson.

Det finns så klart också dem som tvärtom möter bansträckningen med öppna armar. Sprintbegåvningen Edvin Anger till exempel:

– Har jag en bra dag så tror jag att det kan passa mig. Det kommer att bli mycket upp och ner och dragspelseffekt, så det gäller att vara lugn i det man gör. Men om jag har en bra dag så tror jag verkligen att jag kan vara med och åka fort, säger Anger.

ANNONS

Damernas lopp startar klockan 10, svensk tid. Herrarnas inleds klockan 12.35.

ANNONS