Funktionärer plockar upp kepsar efter Connor McDavids hattrick i 6–3-segern.
Funktionärer plockar upp kepsar efter Connor McDavids hattrick i 6–3-segern. Bild: Codie McLachlan/AP/TT

McDavid om inkastade kepsarna: "Lite onödigt"

Tre mål och sitt första hattrick i ett NHL-slutspel. Edmontons Connor McDavid visade vägen när Chicago besegrades med 6–3 och matchserien i playoff till Stanley Cup utjämnades till 1–1. Men storstjärnan gillade inte de inkastade kepsarna från funktionärer i en arena utan publik.

ANNONS

Connor McDavid gör sin femte NHL-säsong med Edmonton Oilers, men årets specialutformade Stanley Cup-slutspel i coronapandemin är ishockeystjärnans blott andra.

I den andra matchen i bäst av fem i playoffmötet med Chicago var den 23-årige kanadensiske centern den stora förgrundsfiguren med tre mål.

I vanliga fall hade storstjärnan hyllats med många inkastade kepsar, och högt jubel, från hemmapubliken i Rogers Place. Men eftersom årets NHL-slutspel spelas utan publik på grund av coronapandemin fick han nöja sig med några som kastades in, och plockades upp, av funktionärer iklädda munskydd.

"Lite onödiga"

– Jag tyckte att kepsarna var lite onödiga. Jag hade hellre släppt pucken direkt och bara fortsatt spela, säger McDavid på presskonferensen efter matchen.

ANNONS

McDavid tryckte dit 1–0 från nära håll redan efter 19 sekunder i första perioden och lyfte in 2–0 efter en soloräd drygt fyra minuter in i samma period.

Turligt mål

Chicago kom sedan tillbaka i innan lagkapten McDavid satte sitt tredje mål, i powerplay till avgörande 4–3 i slutet av andra perioden, sedan hans passning in mot Corey Crawford i Blackhawks mål gått via backen Duncan Keith och i nät. Det något turliga målet fullbordade McDavids första slutspelshattrick i NHL-karriären.

Edmonton vann till slut med 6–3 och utjämnade matchserien till 1–1. Efter matchen hyllades McDavid.

– Conor visade vägen, framför allt tidigt i matchen, och satte tonen för oss. Han gav oss en gnista. Det var precis vad vi behövde och alla följde efter, säger forwarden Tyler Ennis, som gjorde Edmontons 3–1-mål.

I måndagens avslutande match i Toronto, den andra staden där NHL-slutspelets spelas, besegrade Pittsburgh Montreal med 3–1 och utjämnade playoffserien till 1–1 i bäst av fem matcher.

Edmontons Connor McDavid satte 2–0 på Chicagos målvakt Corey Crawford efter en soloräd.
Edmontons Connor McDavid satte 2–0 på Chicagos målvakt Corey Crawford efter en soloräd. Bild: Codie McLachlan/AP/TT

Fakta: Playoff och seedningskval

NHL-ishockeyns Stanley Cup-slutspel har i år ett specialutformat upplägg. 24 lag, till skillnad från normala 16, deltar och samtliga matcher spelas i de kanadensiska städerna Edmonton och Toronto, där lagen också bor, för att undvika risken för smittspridning av covid-19.

Grundserien avbröts i förtid och de fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades, är direktkvalificerade till åttondelsfinalerna som, i vanlig ordning, spelas i bäst av sju matcher. Men för att seeda lagen inför slutspelet spelar Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia (i den östra konferensen) samt St Louis, Colorado, Vegas och Dallas (västra) i två gruppspel där alla möter alla en gång. Seedningen ligger sedan till grund för hur lagen senare möts i slutspelet.

16 lag gör samtidigt upp om de åtta återstående platserna i åttondelsfinalspelet. De möts i åtta så kallade playoff-möten i bäst av fem matcher där ställningen är som följer.

Östra konferensen:

Montreal–Pittsburgh, 1–1 i matcher

Carolina–New York Rangers, 2–0

New York Islanders–Florida, 1–0

Columbus–Toronto, 1–0

Västra konferensen:

Chicago–Edmonton, 1–1

Arizona–Nashville, 1–0

Minnesota–Vancouver, 1–0

Calgary–Winnipeg, 1–1

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS