Sverige kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Sverige kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ministrarnas krav: Slopa bikinitvång

Bikinikravet inom beachhandboll måste bort. Det säger de nordiska kultur- och idrottsministrarna i en gemensam skrivelse till Internationella handbollsförbundet (IHF).

ANNONS

Herrarna spelar i shorts, men för damerna är det bikini som gäller. Klädreglerna inom beachhandboll har under året blivit en regeringsfråga, och nu har Sveriges Amanda Lind (MP), tillsammans med kultur- och idrottsministrarna i Danmark, Finland, Norge och Island, skickat frågan vidare till IHF.

Bikinitvånget måste bort, menar ministrarna.

"De nordiska idrottsministrarna uppmanar Internationella handbollsförbundet att se över reglerna för hur spelarna ska klä sig, så att de går i linje med jämställdheten, för att undvika att sådana regler skadar sporten", skriver de.

Frågan aktualiserades under sommarens EM när det norska laget gick emot regelverket och spelade bronsmatchen mot Spanien iklädda shorts. Norskorna hade skickat in en ansökan om att spela i tights, men fick avslag och bötfälldes med 15 000 kronor för opassande klädsel.

ANNONS

– Det var ganska spontant. Vi tänkte bara att "nu gör vi bara det, och sedan ser vi vad som sker", sade spelaren Katinka Haltvik för NRK.

"Den händelsen exemplifierar dubbelmoralen som många idrottare ställs inför när det kommer till hur män respektive kvinnor ska klä sig i olika idrotter", skriver ministrarna.

Redan när Amanda Lind kommenterade saken under en pressträff i slutet av juli var hon tydlig med vad hon kände.

– Det här måste ses som en helt absurd regel, det är en påtvingad klädsel som inte fyller någon funktion för idrotten, sade Amanda Lind.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS