Ebba Andersson tränar med mask för att underlätta för luftrören i kylan. Arkivbild.
Ebba Andersson tränar med mask för att underlätta för luftrören i kylan. Arkivbild. Bild: Andreas Hillergren/TT

Mogrens krav: Ändra köldgränsen i världscupen

Det blir kallt för skidåkarna i världscuppremiären i Ruka, ned mot 18 minusgrader. Landslagstränaren Stefan Thomson varnar för förkylningsastma och den förre stjärnan Torgny Mogren vill att köldgränsen ändras till minus 15 grader.
– Människor kan blir väldigt förstörda i luftrören på grund av detta, säger Mogren.

ANNONS

Förkylningsastma är en ”yrkessjukdom” bland skidåkare på toppnivå.

– Det är ganska många i landslaget som har lindrigare astma. Det varierar mellan åkarna. En del är mer känsliga, andra mindre, berättar Stefan Thomson, som inte vill berätta vilka av landslagsåkarna som är mest drabbade.

– En del har känsliga besvär. Du ser när de värmer upp med mask (värmeväxlare mot kyla). De är noga och vill inte riskera något.

Thomson berättar hur elitåkarnas luftrör reagerar i samband med tävling i sträng kyla:

– Luftrören får slita hårt med att värma upp luften när det blir kallare. Sedan om man inte får astma kan man ändå bli sliten i luftrören en stund efteråt i några dagar. De blir såriga och slitna efteråt och man får hosta.

ANNONS

Nedsatt prestation

Thomson säger att stark kyla är en utmaning.

– De som har lite besvär och astma kan få nedsatt prestation av det.

Gränsen för att genomföra en internationell tävling är minus 20 grader. Men Thomson har aldrig varit med om att någon skidtävling har blivit inställd på grund av kyla.

– Jag satt i går och pratade med ”Mangen” (damtränaren Magnus Ingesson) som har mer erfarenhet. Vi kom inte på någon internationell tävling som blivit inställd, säger han.

Skidprofilen Torgny Mogren, som har tagit både VM- och OS-guld, kan inte heller minnas någon internationell tävling som har ställts in på grund av kyla:

– Jag tycker att Fis (Internationella skidförbundet) ska höja köldgränsen från minus 20 till minus 15 grader. De fem graderna gör mycket, säger Mogren och berättar om hur han själv drabbades under sin karriär:

– Jag drog på mig den där skiten. Luftrören var helt förstörda. När man blev förkyld gick allt ner. På den tiden kallades det för ansträngningsastma.

Ville slita ut luftrören

Extra jobbigt blev det under OS i Lillehammer 1994. Längdtävlingarna inleddes med 30 kilometer i sträng kyla.

– Det är gränsfall om det loppet skulle körts, men man ställer inte in ett OS-lopp. Jag åkte och blev helt förstörd efter loppet, berättar Mogren, som sedan försökte ställa upp i de två kommande loppen.

ANNONS

– Det gjorde så ont i luftrören att jag bara ville slita ut dem. Sedan åkte jag hem och det konstaterades att jag fått luftrörskatarr.

Mogren är medveten om att det kan bli lika kallt under OS i Peking i februari.

– Jo, men de ställer aldrig in ett OS-lopp på grund av kyla.

Redan till helgen kommer det att bli kalla tävlingar i Ruka. Prognosen säger kyla ner mot 18 grader på lördag och söndag.

– Vissa som har problem med luftrör som inte fungerar i kyla, ja, det är dumt att redan i första tävlingen utsätta sig för kylan och kanske få problem.

Vänjer sig

Landslagsstjärnan Ebba Andersson säger att kylan är något man måste bli van vid som skidåkare:

– Jag är vinteridrottare så detta är man van vid i den här tiden på året. Det är svårt att undgå en sådan här kyla en hel vinter. Det gäller att hantera förutsättningarna och sätta på sig extra. Det är bra att luftvägarna får känna på det lite extra, säger hon.

Skidprofilen Torgny Mogren. Arkivbild.
Skidprofilen Torgny Mogren. Arkivbild. Bild: Terje Bendiksby/NTB/TT

Fakta: Förkylningsastma

Barn drabbas oftare av förkylningsastma än vuxna.

De vanliga symptomen är långvarig hosta, svårt att andas samt pipande och väsande andning.

Vanlig behandling är med inhalator.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS