Mustafa Mohamed. Arkivbild.
Mustafa Mohamed. Arkivbild. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Mohamed på OS-jakt – parasit stoppar Nilsson

Maratonlöparen Mustafa Mohamed gör i helgen ett sista försök att klara den svenska kvalgränsen till OS i Tokyo. David Nilsson kommer däremot inte till start efter att ha drabbats av en parasitsjukdom i Djibouti, skriver SVT.

ANNONS

Både Mohamed och Nilsson har klarat den internationella kvalgränsen (2.11.30) men inte den svenska (2.08.00), som har lett till kritik mot Sveriges olympiska kommitté för att vara för tuff.

För att klara SOK-gränsen måste 42-årige Muhamed putsa sitt svenska rekord (2.10.03) rejält i nederländska Enschede på söndag.

– Det är svårt. Två minuter låter lite, men om man redan ligger på max, och sen ska förbättra sig ytterligare två minuter... Om man inte har fått ut allt och inte haft optimala förhållanden så kan man få ut två minuter med väder och sånt. Men jag tyckte att jag hade bra förhållanden när jag sprang 2.10, så det är svårt att hitta var man ska ta två minuter ytterligare, säger han till SVT.

ANNONS

När David Nilsson står på startlinjen igen är mer oklart. Nilsson visade fin form i en halvmara i Djibouti i början av mars, men insjuknade senare i en parasitsjukdom och låg inlagd på sjukhus i nästan en vecka.

– Jag hade hög feber tio dagar i sträck. När det var som sämst hade jag kritiska levervärden och vätskefyllda lungor. Mitt blodvärde var 96, det är en tredjedel sämre än vad jag brukar ha. Läkarna pratade om att de kanske skulle bli tvungna att sätta rör till lungorna för att få ut vätska. Men så blev det aldrig, berättade han nyligen för tidningen Barometern.

– Jag ska kunna jobba mig tillbaka men jag förstår också att det kan vara lätt att köra på för hårt med tanke på kroppens status och dra på sig en massa nybörjarskador och hälproblem. Jag måste vara noga och trappa upp löpningen försiktigt.

Förutom Mustafa Mohamed springer även Hanna Lindholm maran i Enschede.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS