Motocross som motion lockar

För 25 år sedan drog tre Dalslandsklubbar igång en motionserie i motocross. Idag är den jubilerande Dalslandsserien en populär tävlingsform som varje år lockar i genomsnitt 80-90 deltagare från åtta västsvenska klubbar. – För många är detta en väldigt bra motionsform, säger veteranen Krister Conradsson, som deltagit i 23 år.

ANNONS
|

I lördags kördes den åttonde och sista deltävlingen i årets serie. Det skedde på Tångebybanan, 17 kilometer väster om Mellerud. Det var också här den första deltävlingen avgjordes den 25 maj 1985, då motocrossen i Dals MK förde en tynande tillvaro efter några års aktivt serietävlande.

– Att motocrossen och banan kunde leva vidare har vi Dalslandsserien att tacka för eftersom crossverksamheten i klubben hade sjunkit drastiskt, säger Karl-Gunnar Andersson.

Utan honom och brodern Helge hade det varken funnits någon bana eller verksamhet kvar. De lägger varje år ned ett oräkneligt antal ideella timmar på sporten.

Veteraner

Flera förare är veteraner inom Dalslandsserien. Joakim Enarsson, Bengtsfors MCC har deltagit under alla 25 år och Krister Conradsson i Dals MK har varit med i 23 år.

ANNONS

Han noterar att de äldre motionsklasserna över 40 år får allt fler deltagare. Några förklaringar tror han kan vara att cyklarna har blivit betydligt behagligare att köra samtidigt som hållbarheten har ökat.

Många har också upptäckt att motocross är ett bra sätt att motionera hela kroppen på.

– Enda nackdelen är att man kan slå sig. Annars går det inte att ha så mycket roligare. Och man lär sig hela livet för det är en svår sport att utöva.

Dyrt är det förvisso men Krister Conradsson hävdar att det har gått på ett ut i samband med att han slutade röka.

Yngre mer hetlevrade

Klasserna är indelade med eftertanke där äldre och yngre motionärer åker i olika heat.

– Yngre åkare har inte samma tänk bakom styret, vi lite äldre är inte beredda att sätta av någon konkurrent för att själv vinna.

Lördagens tävling genomfördes i både sol och kraftigt regn. Men den välpreparerade banan höll fint och bröderna Andersson kunde nöjt konstatera att tävlingen, med 62 deltagare, förflöt utan incidenter.

Gemenskapen viktig

Bland åkarna från vårt område kan nämnas att Erik Andersson från Brålanda, men tävlande för Bengtsfors MCC, enkelt vann båda heaten. Två heatsegrar tog även Frändeforsbon Mikael Gustafsson, Dals MK i motion 40-49 år. Han var påtagligt glad och hyllade också Dalslandserien som företeelse.

ANNONS

– Det är riktigt fin gemenskap, halva racet är depåsnacket där vi peppar varandra och kollar resultat.

Krister Conradsson tror att motionsserien har förutsättningar att leva vidare.

– Många gillar den här tävlingsformen och det finns inte så många motionstävlingar av det här slaget.

1985 samlades representanter för de tre Dalslandsklubbarna Dals MK, Bengtsfors MCC och Eds MK, som senare utgick. Idén var att anordna en individuell serie för motionscross. Detta resulterade i Dalslandsserien och den första deltävlingen med 26 deltagare hölls den 25 maj med Dals MK som arrangör. Första året deltog 53 förare.

I mitten av 1990-talet utökades serien och idag deltar även Sotenäs MCC, BMK Uddevalla, SMK Trollhättan, Lilla Edets MCK, Trätälja MCK (Säffle) samt Stenungsunds MS. I årets serie har mellan 80-90 förare deltagit och lördagens deltävling var den 157:e sedan starten.

Det tävlas i tre ungdomsklasser och fyra motionsklasser, samt en breddklass för junior och senior.

ANNONS