Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mustafa
Mustafa "Musse" Mohamed kom på tredje plats i herrarnas SM i halvmaraton på Anderstorp motorbana tidigare i somras. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Mustafa Mohamed: "Glad att jag slapp det ödet"

Han flydde inbördeskriget i Somalia och blev svensk rekordinnehavare och firad landslagslöpare.
I sitt sommarprat talar Mustafa Mohamed, 41, om hur glad han är över sin förhållandevis bekväma resa som flykting till Sverige.
– Jag tänker ofta på hur det hade varit om jag kommit helt själv som ensamkommande barn, säger 41-åringen i "Sommar i P1".

I slutet av 1980-talet eskalerade den oroliga situationen i Somalia där ett inbördeskrig tvingade Mustafa Mohameds familj att fly huvudstaden Mogadishu. Den svenske landslagslöparens mamma, Hakima, hade träffat en svensk man vid namn Ramon Larsson som hjälpte familjen att ta sig till Sverige innan läget blev allt mer kritiskt.

– Situationen förvärrades i snabb takt. På flygplatsen i Mogadishu var det fullt med folk innan vi skulle åka. In i det sista var det oklart om vi skulle få komma med. Till slut satt vi ändå ombord på ett av de sista reguljära flygplanen som lämnade det allt mer våldsamma Somalia, säger Mohamed, som var elva år gammal när han kom till Sverige, i sitt sommarprat i Sveriges Radio.

Gift med landslagskollega

– Jag började förstå att Ramon Larsson inte bara var mammas nye man utan att han också skulle börja bli som en ny pappa för mig.

"Musse", som han kallas, fick ett nytt hem tillsammans med sin familj i Lysekil där han snabbt lärde sig det svenska språket och började i skolan i sjätte klass.

I dag, 41 år gammal, är Mustafa Mohamed svensk rekordinnehavare både på 3 000 meter hinder och i maraton. Han är gift med den tidigare landslagslöparen Hanna Karlsson och har två barn.

"Så tacksam"

Hur hans tillvaro hade sett ut om det inte vore före Ramon Larsson, som gick bort i cancer 2004, har han ingen aning.

– Jag är så tacksam för den resa jag fått göra, tacksam för hur min styvfar Ramon och hans familj tog hand om oss, hur vi fick så bra förutsättningar att komma in i det svenska samhället. Jag tänker ofta på hur det hade varit om jag i stället hade kommit helt själv, som ensamkommande barn – om jag hade tvingats ta smuggelvägar och åka med flyktingbåt över Medelhavet för att ta mig hit. Det är svårt att föreställa sig hur det hade varit. Jag är så glad att jag slapp det ödet.

Mustafa Mohameds program i "Sommar i P1" släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.

Pelle Strandman/TT

Ålder: 41.

Född: 1 mars, 1979 i Mogadishu, Somalia.

Bor: Partille.

Längd: 171 centimeter.

Smeknamn: Musse.

Familj: Gift med tidigare landslagslöparen Hanna Karlsson. Två barn.

Meriter: Svenskt rekord på 3 000 meter hinder (8.05,75) och i maraton (2.10,04). Tävlat i två OS-finaler på 3 000 meter hinder. Vunnit Lidingöloppet tre gånger och Göteborgsvarvet två gånger.