Lamine Diack. Arkivbild.
Lamine Diack. Arkivbild. Bild: Thibault Camus/AP/TT

Mutdömde friidrottsbasen Diack död

Lamine Diack, den mutbrottsdömde tidigare ordföranden i det internationella friidrottsförbundet (WA), har gått bort, uppger hans son.

ANNONS

Senegalesen dömdes förra året till totalt fyra års fängelse, varav två av dem ovillkorligt, av en fransk domstol för att ha tagit emot mutor för att dölja dopning av ryska friidrottare i samband med OS i London 2012. Han åkte dock aldrig i fängelse, utan satt i husarrest innan han släpptes mot borgen.

Hans advokater har tidigare sagt att Diacks hälsa är dålig och att han skulle dö om han skickades i fängelse.

Diack fick också böta 500 000 euro, motsvarande drygt 5,1 miljoner kronor.

Även sonen, konsulten Papa Massata Diack, dömdes till fem års fängelse samt böter för korruption i ärendet. Han dömdes i sin frånvaro eftersom han flytt från Frankrike till Senegal efter att utredningen inletts.

ANNONS

Sedan dess har han befunnit sig i sitt hemland och inte avtjänat straffet.

Den omstridde Diack, den äldre, var ordförande i friidrottsförbundet från 1999 till 2015. Han blev 88 år gammal.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS