Kristoffer Jakobsen är redo att ta över efter veteranen André Myhrer. Arkivbild.
Kristoffer Jakobsen är redo att ta över efter veteranen André Myhrer. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Myhrers efterträdare: "Växer in i rollen"

André Myhrer börjar bli redo att lämna över stafettpinnen i slalomlandslaget. Frågan är bara till vem. Kristoffer Jakobsen har svaret. Hoppas han.
– Jag börjar växa in i rollen, att jag ska ta över, säger 25-åringen.

ANNONS

Sverige har varit en av de dominanta slalomnationerna sedan Ingemar Stenmark slog igenom för 45 år sedan. Men det finns risk för en rätt abrupt generationsväxling när André Myhrer lägger skidorna på hyllan till våren.

Vi får hoppa ner elva år för att hitta nästa svenska världscupåkare efter den 36-årige OS-guldmedaljören.

– Ja, jag ligger verkligen lite mitt emellan, konstaterar Kristoffer Jakobsen, född 1994.

– Så det känns ganska viktigt att jag kan ta ett kliv närmare André. Speciellt eftersom det är hans sista säsong.

Ser man bara till träningsresultaten borde det heller inte vara något större problem. Kristoffer Jakobsen har lovordats av både tränare och lagkamrater i många år och var också sjua i OS-slalomen i Pyeongchang 2018.

ANNONS

Men på tävling har det annars mest blivit grenslingar och andra missar de senaste säsongerna. I fjol hämmades Jakobsen dessutom av en fotskada och lyckades bara få ett enda resultat i världscupen, en 15:e-plats i Madonna di Campiglio.

Sena framgångar

Motmedlet heter träning, träning och mer träning. Och så har det varit hela karriären egentligen, berättar 25-åringen, som gjorde sina första stapplande åk som femåring, i Storklinten nordväst om Boden.

– Jag har ju inte varit någon ungdomstalang, jag blev bra väldigt sent och var inte med i landslaget som junior. Första gången någon landslagstränare ens pratade med mig, då var jag sistaårsjunior, säger han.

– Jag har nött till mig det här och i år har jag fått nöta som tusan. Jag har nött på, så det vore själva fan om inte tekniken sitter nu.

Inte minst har Jakobsen och tränarstaben slitit hårt för att förändra hans position på skidorna – för att han både ska bli snabbare och säkrare. Det gav fin utdelning i slalompremiären i Levi för en månad sedan, där han satte personbästa med en sjätteplats – bara två tiondelar bakom Myhrer på femteplatsen.

Myhrer hoppfull

Efter några Europacuphelger väntar nästa världscupchans i slalomen och storslalomen i Val d'Isère nu i helgen. Där vill Kristoffer Jakobsen bevisa att Levi inte var något undantag – och att det finns hopp om framgångar även utan André Myhrer.

ANNONS

– Jag är inte så orolig när man har med "Krille" att göra, för han har en förmåga att åka väldigt fort. Och det som är kul i år är att han åker bra åk efter åk, säger Myhrer.

Dessutom, påpekar 36-åringen, kommer det åkare underifrån som är ytterligare ett par år yngre än Jakobsen.

– Vi saknar en naturlig brygga från mig och nedåt, så är det ju. "Krille" är ju 11 år yngre redan han, säger Myhrer.

– Men det kommer ett gäng som åker väldigt bra skidor. Det ser ändå lovande ut, sedan måste man ge dem lite tid att komma in i det.

Jens Bornemann/TT

Kristoffer Jakobsen har haft sina största framgångar hittills i slalom. Men 25-åringen hoppas på ett genombrott även i storslalom i vinter. Arkivbild.
Kristoffer Jakobsen har haft sina största framgångar hittills i slalom. Men 25-åringen hoppas på ett genombrott även i storslalom i vinter. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Född: den 9 september 1994 i Boden med norsk pappa och svensk mamma.

Bor: Tärnaby.

Familj: flickvännen Erica, pappa Guttorm, mamma Maria, syskonen Erika, Susanne, William, Joel och Lukas.

Klubb: Storklinten.

Grenar: slalom och storslalom.

Världscupdebut: i Söldens storslalom 2016.

Främsta meriter: OS: sjua i slalom 2018. VM: 29:a i storslalom 2017. Världscupen: 6:a i slalom i Levi 2019.

ANNONS